Un betlem nascut des de l'escenografia

El Museu de Mallorca exposa aquests dies les peces retallables realitzades durant el segle XVIII

TW
0


Un betlem de retalls. Aquesta és l'aportació nadalenca del Museu de Mallorca a aquestes festes. La directora del museu, Joana Maria Palau, i la directora general de Cultura, Catalina Sureda, presentaren ahir l'exposició de les més de cent peces del segle XVIII que formen la mostra.

El pare Llompart ha estat el responsable del catàleg i dels texts de presentació d'aquests betlems i va explicar que «el material del paper retallable és un dels més febles, fràgils i senzills, i també un dels més moderns que podem trobar en els betlems històrics, és de tipus escenogràfic, neix amb el teatre».

«El programa de Nadal al Museu de Mallorca ha de servir per recuperar i poder mostrar un conjunt betlemístic molt important», explicà Sureda. El conjunt d'obres més important que es podrà veure al museu fins al dia 2 de febrer ha estat cedit per un col·leccionista privat «que no ha volgut ser identificat».

La resta de les peces han estat cedides per l'arxiu Vibot i pel restaurant Es Molí d'es Comte. La resta de les peces pertanyen al propi museu, en què destaca un petit naixement retallable que des de dilluns forma part del museu per la donació d'un particular.

El pare Llompart va recordar que en el segle XVII arriben els corrals de comèdies moderns amb les seves tècniques decoratives basades en les figures pintades. «A partir d'aquí apareix un betlem de perspectives, que és el que podem veure avui en dia. Els diferents tallers de pintura que hi havia a la ciutat feien totes les tasques que els comanaven, fins i tot les peces de decoració dels teatres i els betlems, com aquests que es poden veure aquí».

El pare Llompart va recordar que la tradició dels betlems de retalls estava molt estesa per tot Europa i que fins i tot a indrets com puguin ser Itàlia o Alemanya se'n conserven alguns amb més de 1.000 peces.

Per la seva banda, la directora del Museu de Mallorca, Joana Maria Palou, va explicar que «la nostra línia i lema del museu ha estat sempre conservar per conèixer i per difondre. I com que a Mallorca per aquestes dates hi ha la tradició d'anar a veure betlems hem pensat que era necessari mostrar aquests retalls».

Palou també va explicar que «nosaltres estam convençuts que no només s'han de fer esforços per conservar les grans obres i els grans edificis, sinó que les petites coses també s'han de conservar perquè formen part del nostre patrimoni cultural i tradicional».