Un total de 70 poemaris i 15 novel·les opten enguany als premis Ciutat de Palma Joan Alcover i Llorenç Villalonga, mentre que un total de 27 obres seran finalistes de l'Antoni Gelabert, d'Arts Plàstiques.
Aquesta crida afectava en un principi només els membres de la junta de l'associació d'escriptors, que ja anunciaren que boicotejarien els premis tant a nivell de participació com en la formació dels seus jurats.
El termini de presentació de les obres es va tancar el passat quinze de desembre i si bé en poesia els números més o manco es mantenen respecte a l'any passat, s'ha de destacar que hi ha hagut un increment de tres novel·les i s'han passat de dotze originals presentats a la convocatòria anterior als quinze d'enguany.
Així mateix, el jurat dels diferents guardons ja ha estat tancats de manera definitiva per part de l'Ajuntament de Palma. L'Antoni Gelabert d'Arts Plàstiques estarà format per Marta Daho Masdemont, Javier González de Durana, Luis Pérez Minguez, Albert Porta Muñoz, Soledad Sevilla Portillo i Piedad Solans.
El jurat del premi de novel·la estarà compost per Joan Agut Rico, Alexandre Ballester Moragues, Gabriel Janer Manila, Miquel Melià Caules i Miquel de Palol Muntanyola. El premi de Poesia serà atorgat per Sam Abrams, Txema Martínez Inglés, Josep Piera Rubio, Jaume Pomar Llambies i Pere Rovira Planas.
El regidor de Cultura de Cort, Rogelio Araújo, va explicar a Diari de Balears que estava «satisfet» per l'alta participació que hi ha hagut en totes les modalitats, «que no era gens esperada». S'ha de recordar que l'associació d'escriptors en llengua catalana havia fet una crida a la no presentació d'originals als guardons com a forma de protestar per la introducció del castellà en els premis prevista per a l'any que ve.
I és que la Regidoria de Cultura de Cort va anunciar durant aquest estiu la seva intenció de crear dos premis en castellà per als Ciutat de Palma, que començaran a atorgar-se l'any que ve amb els noms de Ruben Darío per a la poesia i Camilo José Cela en el cas de la narrativa.
Així es complia amb la intenció del PP d'aplicar el seu programa electoral, basat en el bilingüisme, en tots els àmbits. La proposta fou durament contestada per nombrosos sectors de la societat illenca, amb l'associació d'escriptors al capdavant, que es va reunir amb el regidor per demanar-li que fes anques enrera i no reintroduís el castellà als premis, que n'era absent des del 1979.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.