Antoni Mir deixa la presidència de l'Obra Cultural

El president de l'entitat féu una crida a la defensa aferrissada de la llengua i la cultura

Antoni Mir, anuncià ahir la seva retirada.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
El president de l'Obra Cultural Balear, Antoni Mir, anuncià ahir que abandonarà el càrrec en el decurs de la gala d'entrega dels premis 31 de Desembre que se celebrà anit a Alcúdia. Mir, però, féu una crida a continuar més ferms que mai en la defensa de la llengua i la cultura pròpia de les Illes Balears.

«Hem de fer pinya, una gran entesa entre tots els que estimen Mallorca, la senten com a seva, i la volen defensar de depredadors, especuladors i responsables socials, econòmics i polítics de qualsevol signe que obliden el seu nord. El vent de la història anirà a favor dels pobles que sàpiguen unir-se en allò de veres important i fer front als qui se'n foten de veure'ls sucats, empobrits i sense autoestima», digué en un discurs molt aplaudit.

Així de clar i contundent es manifestà el president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Antoni Mir, en la més reivindicativa Nit de la Cultura celebrada en molts anys.

Conscient que no corren bons temps, a les acaballes del seu darrer mandat com a president, Antoni Mir aprofità el seu discurs per parlar més alt que mai. El seu parlament fou tot en si una crida al coratge, a la «lluita de bon de veres» i a «allunyar la por i la peresa» per aconseguir frenar allò «tan evident» que està passant. Les referències al tancament de Som Ràdio o la propera posada en marxa de la televisió autonòmica, entre d'altres exemples, foren posats de relleu pel president en al·lusió a allò «tan evident» que es palpa arreu.

En la seva intervenció, també tingué paraules per a l'esperança, els somnis i els valors que ens són propis i ens identifiquen. En el seu comiat donà ales als que el succeiran després de dotze anys al capdavant de l'Obra i a una mobilització «cívica i respectuosa» recomanant-los tenir «plantejaments més agosarats i, esperem-ho, més eficaços» i a obrir l'Obra «a nous sectors socials i a una nova saba que la reforçarà i la rejovenirà». En acabar el seu parlament, Mir era més president que mai. Una gran ovació de tots els presents així ho testimonià.

Una nodrida representació de la societat civil mallorquina se desplaçà fins a l'auditòrium d'Alcúdia per fer costat a l'Obra i tot el que ella significa en la XVII entrega dels seus guardons. Del PP hi foren presents el director general de Cultura, Miquel Melià, i el regidor Rogelio Araújo. El PSOE va estar representat per Antoni Roig i Aina Calvo.

El PSM comptà amb Damià Pons, Pere Muñoz i Mateu Morro a la gala, i d'UM hi havia Josep Lliteres, que va departir molt amb Josep Melià. També hi foren presents Aina i Francesc Moll, Planas Muntanyà, Rosa Maria Colom, el rector Avel·lí Blasco, Jaume Corbera i Guillem Sansó i destacà especialment la presència de la cantant Nina a la vora del president Mir i amb les autoritats.

Els guardonats enguany foren Pilar Perea Sabater, la Corporació Catalana de Ràdio Televisió, Produccions Blau, la iniciativa Llança-t'hi, a parlar en català!, Josep Estelrich Costa i Gabriel Mayans Femenies i Pere Antoni Pons Tortella. El premi en reconeixement de mèrits a l'acció del voluntariat lingüístic fou per a Antònia Serrano i Paula Fluxà.