Per assolir aquest objectiu, aquesta entitat ja disposa d'un capital inicial de 60.000 euros aportat pel Govern, el màxim representant del qual s'ha compromès a adquirir abans del 31 de gener de 2005 Can Alluny, la casa de Robert Graves on va ser visitat per una gernació d'escriptors i intel·lectuals al llarg de molts d'anys.
William Graves, fill de l'escriptor, va representar la seva família en l'acte realitzat a la capella del Consolat de la Mar, al qual també varen assistir el president del Govern balear, Jaume Matas; el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol; i el batle de Deià, Jaume Crespí.
La finalitat bàsica de la Fundació Robert Graves, que col·laborarà amb la societat dedicada a l'autor per la Universitat d'Oxford, «és la conservació, consolidació i divulgació del llegat cultural de l'escriptor i poeta britànic; així com mantenir més viva i més present, tant per als ciutadans com per als que ens visiten, les obres i la memòria de Graves», segons va explicar el president Matas.
Sobre aquest fet, Jaume Matas va afirmar que: «No podem permetre'ns perdre aquest llegat. La vinculació de l'escriptor a Deià i la seva projecció internacional, juntament amb la presència del món i el paisatge de Mallorca a la seva obra, fan que s'hagi formalitzat aquest projecte. Aquest és un pas més per consolidar les Illes Balears com una destinació cultural referencial de primer ordre, un dels nostres principals objectius».
L'autor de Jo, Claudi va desenvolupar part de la seva obra literària a Deià, el municipi en el qual es va instal·lar el 1929 i on va viure fins a la seva mort el 1985, amb una interrupció entre 1936 i 1946, és a dir, entre la Guerra Civil espanyola i el final de la Segona Guerra Mundial, que passà als Estat Units i a Anglaterra.
El batle de Deià, Jaume Crespí, va explicar als mitjans de comunicació convocats que «la casa continua mantenint l'essència que l'hi va atorgar Robert Graves». Però, irremeiablament, hi ha estances que han patit desperfectes pel pas del temps, desperfectes que seran reparats amb una reforma que portarà intrínseca l'adequació de la casa a l'ambient dels anys trenta, a la primera època en què Graves es trobava a la casa.
«Comptam amb documentació fotogràfica que ens ajudarà a tornar a la casa i al jardí el seu aspecte original», assegura el batle de Deià. Així, Can Alluny serà decorat amb els mobles i els objectes que tenia quan l'ocupava Graves, servirà per exhibir part del seu llegat bibliogràfic i acollirà la impremta amb la qual va editar llibres de poemes propis i obres de la poetessa dels Estats Units Laura Riding, que també tindrà el seu racó en el centre museístic de Deià.
William Graves, a qui el president del Govern es va referir sempre com Guillem, va ressaltar la satisfacció dels hereus del poeta per un acord que garanteix la conservació i promoció del llegat del seu pare. Quant als plans editorials de la Fundació, el fill de Graves va manifestar que hi «ha algun projecte» no concretat per traduir obra poètica del seu pare, conegut a Espanya per les seves novel·les històriques i poc per la seva faceta lírica.
El president Matas també va anunciar que la creació del museu suposarà un atractiu afegit per a Deià, on s'aproparan lectors del creador de La Diosa Blanca, que tendran l'oportunitat de conèixer l'entorn que tant va estimar i que, a més a més, va tenir un important reflex en la seva obra. «La passió entre Graves i Mallorca era recíproca», assegurà Matas.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.