TW
0


Amb l'exposició Com es fan les imatges, el Govern balear, a través de la seva Conselleria d'Educació i Cultura, viatjarà a la ciutat alemanya de Bonn per mostrar-hi l'obra plàstica de vuit artistes mallorquins. Així, el dia 18 de desembre s'inagurarà al Kunstmuseum d'aquesta ciutat la mostra que en alemany s'ha titulat Das Mallorca Atelier, que recull les propostes de Francesca Martí, Teresa Matas, Josep Maria Alcover, Amador Magraner, Pep Llambias, Guillem Nadal, Bernardí Roig i Antoni Socias.

El vincle comú entre aquests creadors és que la seva obra és multidisciplinar: les imatges que hi aconsegueixen són reflex de les seves idees, emocions i obsessions i això ho plasmen mitjançant escultures, pintures, fotografies, textos i videoprojeccions. Aquestes són les que representen millor les tendències internacionals. El seu currículum els ha fets viatjar a l'estranger per exhibir-hi les seves creacions. Així mateix, tots han nascut entre els anys 50 i 60 i a més han treballat tots els llenguatges i els suports artístics.

L'exposició fou presentada ahir per Francesc Fiol, conseller d'Educació i Cultura del Govern balear; Catalina Sureda, directora general de Cultura i Pilar Ribal, historiadora i crítica d'art i comissària de l'exposició.

La selecció d'artistes i també d'obres ha estat a càrrec del director del Kunstmuseum de Bonn, Dieter Ronte i de la mateixa Pilar Ribal, la qual destacà la importància d'aquest projecte finalment duit a terme ja que és «la projecció més important d'art contemporani fet a les Balears que s'ha duit a terme en la història». Segons la comissària, «el Kunstmuseum és un dels més prestigiosos d'Alemanya, aspecte significatiu en un país on el col·leccionisme és fortíssim».

Així, les creacions que es duran a Alemanya «amb un cost altíssim», segons explicà Fiol, s'hi exposaran fins dia 15 de febrer del 2004. Una mostra que es podria considerar com a col·lectiva, però tal com puntualitzà Pilar Ribal, no és ben bé així. Amb una àrea expositiva de 800 metres quadrats, cada artista hi tindrà un espai individual.

D'aquesta manera, el recorregut per les sales conduirà el públic pels diferents espais dedicats a cada artista i així els visitants podran tenir una visió detallada de cada una de les propostes, alhora que global de les produccions artísticament contemporànies que es realitzen a Mallorca.

Les peces es completaran en cada cas amb una videoprojecció del procés de realització, en petites sales annexes a la zona que ocuparan les obres. Val a dir que aquesta mostra, amb voluntat itinerant, es veurà reflectida en un catàleg que recollirà sobre paper el conjunt de les peces exhibides.

Per exemple, Francesca Fiol hi aportarà les seves fotografies; Teresa Matas, una gran paret de 10 metres en forma de mural i les seves obres més recents; Josep Maria Alcover hi durà un total de 200 peces fetes de plom i 12 dibuixos; i Guillem Nadal, un seguit de quadres de gran format.