TW
0


L'editorial Bromera està a punt d'entrar a la seva majoria d'edat i ho ha fet en primer lloc aconseguint consolidar de manera clara la seva col·lecció L'Eclèctica, que ja ha arribat als cent números. En el seu catàleg hi destaquen la presència de tres escriptors mallorquins, Miquel Mas Ferrà; Maria de la Pau Janer i Miquel Ferrà i Martorell, conseller editorial de Diari de Balears.

L'aportació mallorquina a la col·lecció ha estat una novel·la de Maria de la Pau Janer (Orient, Occident), dues de Miquel Mas i dues més de Miquel Ferrà i Martorell.

Tots ells formen part ja de la gran família de l'Eclèctica, que va reunir unes 250 persones dijous passat al monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de la Biblioteca Valenciana. La intenció era «reivindicar la qualitat dels escriptors valencians, la qual passa sovint desapercebuda i fer visibles així el nostres principals creadors per a la societat», va explicar el director de publicacions de Bromera, Joan Carles Girbès.

En representació de tots els escriptors va parlar Josep Lozano, autor d'El Mut de la Campana, precisament el número 100 de la col·lecció L'Eclèctica. Lozano va qualificar de «ferma i decidida aposta pel futur i per la consolidació dels autors» la trajectòria d'aquesta col·lecció i subratllà que aquesta xifra, 100 obres de narrativa, és «un bon començament per a allò que la nostra voluntat i desig ambiciona: una cultura normal, la nostra».

Miquel Mas va publicar L'ocell del paradís i L'Àngel Blau. La primera és, sobretot, «la història d'Horaci Borges, conegut també amb el nom fals de James C. Poter, un saxofonista americà de jazz que malviu a Barcelona després d'haver fugit del seu país per problemes amb l'FBI». A L'Àngel Blau, la primera novel·la de l'escriptor, se'ns conta una història ben curiosa: «poc abans de la mort del general Franco és legalitzada una associació cultural que acull al seu si, uns sinistres personatges que es dediquen a la captació i la integració de destacades personalitats dins d'una altra organització, Heliòpolis, de marcada tendència involucionista».

Miquel Ferrà i Martorell té publicats a la col·lecció dos llibres, Alla Akbar (el morisc) i Les llegendes del Che. El primer llibre «narra l'epopeia d'Ahmed Al-Farrasí, un morisc valencià del segle XVI que va prendre part en l'aventura de la conquesta de la ciutat de Timbuctú, a l'Àfrica central, a mans dels fusellers del Marroc». A Les llegendes del Che Miquel Ferrà s'aprofita de la figura del revolucionari ja que «des de la seva mort prematura, han sorgit tot un seguit de llegendes i contarelles populars entorn de l'heroi revolucionari que pagà amb la vida els seus somnis de profeta alliberador i visionari. A través d'una tasca d'aprofundiment en les arrels populars cubanes, l'autor ha recollit algunes d'aquestes històries fantàstiques, i sovint èpiques, que ens parlen d'un Che rebel i alhora humanitari», explicaren fonts de Bromera.

La col·lecció L'Eclèctica va néixer el 1989 amb la intenció de difondre bones obres obres de narrativa contemporània, «independentment de l'estil, a temàtica o el país de procedència». La iniciativa pretenia «donar una visió global de la literatura universal i convertir-se en un reflex dels diversos corrents estilístics i gèneres narratius dels nostres dies», asseguraren fonts de l'editorial.

En catorze anys, L'Eclèctica ha aconseguit arribar als cent números, amb una mitjana de set novetats per any.