Valverde: «La gent oblida que sense tecnologia no hi hauria cultura»

El professor recull en un llibre els articles de «Diari de Balears»

TW
0


Les noves tecnologies i la reflexió al seu voltant durant molts d'anys centren la gran majoria dels articles que el professor de la Universitat de les Illes Balears i conseller de direcció de Diari de Balears, Llorenç Valverde, ha publicat en aquest diari. Ara, bona part dels articles i altres provinents de diferents mitjans han estat publicats per l'editorial Hiperdimensional en la seva col·lecció El Sostre Pla amb el títol de La seducció de les noves tecnologies.

-És un exercici de reflexió de molts anys amb els articles publicats a Diari de Balears des de 1998 i altres més esporàdics per intentar veure què són i com ens canvien les noves tecnologies. La gent considera la cultura i les noves tecnologies com a oposades, però s'oblida que sense tecnologia no hi hauria cultura, perquè la parla, l'escriptura i la comunicació són tecnologies. Moltes de vegades les tecnologies ens arriben per les coses negatives vinculades a ella. Així, vàrem conéixer Internet gràcies als pederastes en lloc de com una eina magnífica i per això varen començar aquests articles al voltant de les noves tecnologies. -És perquè la lectura pugui ser més atractiva. Hi ha alguns articles de dois universitaris, generals, necrològiques...

-Què és «La seducció de les noves tecnologies»?

-Vós sou professor. Hi ha vocació pedagògica en els vostres articles?

-Un se fa professor per pensar i parlar de vegades i no necessàriament en aquest ordre, i fins i tot alguna vegada escrivim. Evidentment, hi ha una vocació pedagògica, però sobretot és traslladar unes coordenades molt concretes, quasi sempre importades d'Amèrica i traslladar-les i adaptar-les a unes coordenades pròpies, fins i tot en sentit lingüístic.

-Un dels moments més complicats supòs que deu haver estat el de fer la triadella. Com ha estat el procés?

-Ha estat complicat i hi hem invertit uns tres mesos de feina molt intensos. Per sort, i gràcies a les noves tecnologies l'accés als arxius dels articles ha estat molt fàcil. Després els he hagut de llegir tots de nou, fet que es pot considerar com un càstic, i els he agrupat per temes. Després el llibre quedava massa llarg i alguns dels articles els hem suprimit amb molt de dolor, però es poden trobar penjats en la plana lvalderde.net. Un dels principals criteris ha estat deixar articles que tenguessin vigència i que no l'haguessin perduda amb la immediatesa. Després vaig donar a llegir el manuscrit als amics i fins i tot va viatjar al Brasil amb mi.

-És necessari dominar les noves tecnologies per entendre el llibre?

-No importa saber-ne. És més, consider que el llibre és un bon vehicle per aprendre'n, perquè jo procur que s'entengui. He volgut captar el que veig pel mig, perquè si no t'entenen no et llegeixen. Crec que els articles estan fets en un llenguatge quotidià entenible per a tots. Moltes de vegades llegesc els articles en veu alta com una prova per a mi mateix de si estic encertant el camí o no.

-També heu decidit separar-los per temes...