El despatx del director literari conté la prestatgeria d'Alcover i les taules de Llompart i de Sanchis Guarner.

TW
0

Els mobles del seu despatx desentonen bastant. No per res, sinó perquè tanta d'antigor no pega en una nau industrial nova. No es pot negar que tenen història, però, i que els noms dels seus titulars són escrits amb lletres d'or a la nostra història: els prestatges de mossèn Alcover i les taules de Francesc de Borja Moll i de Sanchis Guarner. L'estança descrita correspon al despatx de Sebastià Alzamora, el nou director literari de l'editorial Moll.

-Impressionen i imposen una mica, però el càrrec ha estat vacant molt de temps i em fa molta d'il·lusió poder ocupar aquest lloc. -La situació del mercat fa que els grans grups deixin de banda les editorias petites. Hem d'apostar per les línies de publicació que no interessen als grans grups. Nosaltres som una editorial petita que farem 20 títols bons a l'any, però serem una editorial catalana i amb aquesta mentalitat treballarem per tenir presència a Catalunya i a València. També es treballarà molt amb la bona promoció. -A això em referia: aquesta casa ha tingut exemples molt notables de referència a tot el territori. -No hi ha grans diferències entre Barcelona i Palma, però jo tenc l'experiència en el món del llibre, com a promotor i difusor i com a editor. He tocat molts d'àmbits destacats del món del libre i els vull aplicar a l'editorial, però l'objectiu fonamentl és que els llibres arribin al seu públic sense dependre de fragmentacions territorials. -Sí. Jo ja tenc contactes amb distribuïdors, però tenim un petit despatx a la ciutat per poder fer les gestions necessàries. Hem de fer feina constant d'interlocució amb aquests distribuïdors i ells han d'apostar per nosaltres a fi d'aconseguir que els llibres es trobin a les llibreries de Barcelona i de Catalunya.
-Aquests noms esmentats no us imposen una mica de respecte?
-Quan l'acceptàreu, ja devíeu tenir un projecte previst. Què ens en podeu avançar?

-Mantindreu les mateixes col·leccions?
-Només quedarà la de Raixa per a narrativa, que canviarà la seva fesomia i el disseny i la Balanguera continuarà, perquè pens que és molt reeixida. Els treballs i els dies quedarà així, amb més pensament polític i, a banda dels 20 títols, també farem una col·lecció de clàssics. Tot això començarà d'aquí a un any, coincidint amb el 70è aniversari de l'editorial, perquè ja tenim molts de compromisos adquirits.

-Ja teniu autors ullats?
-Sí, però els noms els diré quan estiguin confirmats. No crec que l'editorial hagi de ser només local: hi ha d'haver autors catalans i valencians, també.

-Com en un temps històric amb llibres d'Estellés, per exemple?

-L'objectiu és ser una editorial de referència?
-Sí. El fons històric de l'editorial va de cap aquí i hi ha llibres magnífics, però el lector en català no té la percepció que siguem l'editorial de referència i això s'ha de recuperar.

-Vós veniu de ser el delegat del llibre a la Generalitat de Catalunya i abans havíeu treballat a l'Espai Mallorca i a l'editorial Destino. Què aportareu d'aquestes experiències a l'editorial Moll?
-Supòs que per a això serà imprescindible ser moltes de vegades a Barcelona...

-Haureu de penjar allò de «no faré pròlegs»?
-No. Hauré de fer-ho en les presentacions.