TW
0

Miquel Barceló, que avui rebrà el premi Príncep d'Astúries de les Arts 2003, afirmà ahir que el fet que «la pintura passi per mals moments és molt bon senyal», perquè és quan ressorgeix en les seves millors expressions. «Quan semblava que el cinema o la fotografia acabarien amb la pintura és quan aparegueren algunes de les formes d'art més interessants del passat segle», explicà el pintor en una conferència de premsa oferida ahir a la capital asturiana.

Segons Barceló, «quan és menys gregària és quan la pintura i possiblement la poesia fabriquen coses més interessants», tot i que precisà que aquest «mal moment» de l'art, en què sembla «moribund», s'arrossega «des de fa alguns segles».

L'artista declarà que el premi Príncep d'Astúries de les Arts suposà per a ell «una gran sorpresa i un gran honor» i ressaltà que aquests guardons habitualment es donen a les quals admira particularment i «fan la sensació de ser realment independents i no estar influïts per situacions polítiques o de governs».

Barceló digué que en aquestra edició, en la qual ell ha estat distingit «té molta afinitat amb gent com Ryszard Kapuscinski o Susan Sontag», amb les actituds dels quals se solidaritza. «És un honor desmesurat i l'avantatge que me'l donin molt jove és que sempre me'l poden llevar més endavant», digué l'artista mallorquí.

Igual que Kapuscinki, Barceló ha sentit la crida d'Àfrica, on ha desenvolupat part de la seva obra, i explicà que quan viatjà a aquest continent es trobà amb una realitat social «terrible», però molt interessant per les seves «contradiccions». Confessà sentir-se «fascinat» per Àfrica i digué que es un lloc on es riu molt, mentre que a Europa és més difícil fer-ho.

Sobre les crítiques que suscità la concessió del premi de les Arts d'enguany, especialment del grup El Paso i de la Reial Acadèmia de les Belles Arts de San Fernando, digué que «tenen tot el dret del món» a expressar la seva opinió i «probablement tenen tota la raó».