Antònia Vicens és la presidenta de l'AELC.

TW
0


L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) boicotejarà des d'enguany els premis Ciutat de Palma demanant als seus associats que no es presentin als premis i que no formin part del seu jurat en cas que l'Ajuntament de Palma es posi en contacte amb ells per oferir-los aquesta possibilitat.

Vicens també va explicar a Diari de Balears que «de totes maneres, encara tenen tot un any per recapacitar i fer anques enrere. Si ho fan així, saben que ens tindran per a tot el que faci falta. Creim que l'Ajuntament ha de pensar-s'hi bé i tornar els premis al català, com estaven abans i com han estat sempre des del 1979».

La presidenta de l'Associació a les Illes Balears, Antònia Vicens, va explicar a Diari de Balears que «nosaltres no sabem què és el que faran els associats, perquè hi ha més de mil persones diferents i cada una d'elles és lliure de fer el que vulgui, però com a junta directiva hem decidit, tots d'acord, no col·laborar gens amb el premi, ni presentant les nostres obres ni tampoc essent jurats ni res de res».

Vicens també es va mostrar molt decebuda amb la decisió presa per Cort fa uns deu dies de convocar per al 2004 (que s'entregarà el gener del 2005) uns premis Ciutat de Palma en castellà amb els noms de Camilo José Cela i Ruben Darío. «Nosaltres ens vàrem reunir amb el senyor Araújo i ens pensàvem que rectificaria la seva posició, però després de les seves declaracions i de la presència de Marina Castaño a Mallorca, que assegurà que no es posarien entrebancs perquè els Ciutat de Palma es puguin dir Camilo José Cela, ja tenim molt poques esperances que això sigui així».

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana no estarà tota sola. El centre català del Pen Club també recomanarà a tots els seus afiliats que no es presentin a aquests guardons i que no hi participin com a jurat. Així ho va confirmar el seu vicepresident, el menorquí Ponç Pons, que assegurà que «nosaltres ja vàrem dir en el seu moment que condemnàvem enèrgicament la reintroducció del castellà en els premis i ara ens sumarem a la proposta dels companys. Seria molt maco que els premis no poguessin donar-se per manca de jurats i per manca d'obres presentades en la seva modalitat en català». Així mateix, l'AELC també va explicar que «creim que Cort no ha escoltat de cap de les maneres la societat cultural de Palma, però no només als escriptors, sinó que també han passat olímpicament de les opinions dels professors del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears i dels editors d'aquí.

Finalment, també creim que no han actuat de forma correcta i per això esperam que en el decurs de l'any que falta per a la convocatòria d'aquests premis en castellà s'ho pensin millor», va concloure la presidenta de l'AELC.