TW
0

L'Associació d'Usuaris de Comunicació i la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares d'Alumnes advocà ahir per la creació d'un consell audiovisual estatal, responsable de vigilar els continguts violents de la programació televisiva.

Abans de comparèixer al Congrés davant la subcomissió que estudia la violència en l'àmbit audiovisual, el president de l'Associació d'Usuaris de Comunicació (AUC), Alejandro Perales, va sol·licitar la creació d'aquest consell per interpretar la legislació actual en aquest àmbit i definir així els criteris per saber «què es pot emetre i què no».

«La Llei diu que no hi pot haver continguts que afectin el menor però qui diu on és la frontera», es va demanar Perales. La presidenta de la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares d'Alumnes, María Teresa Pina, va sol·licitar la constitució d'aquest Consell, ja existent a Catalunya i que s'hauria d'ocupar també dels videojocs.

En aquest context, Perales va subratllar que a diferència de tot Europa, a Espanya encara no hi ha un consell d'aquest tipus, en el qual haurien de tenir representació els operadors, les cadenes, els espectadors i tots els agents socials implicats en la qüestió.

«Només des d'aquesta legitimació -va afegir Perales- es poden establir criteris per saber fins on es pot arribar, una cosa molt associada a la sensibilitat social de cada moment: el que avui sembla inadmissible d'aquí a cinc mesos o cinc anys sí que ho és».

Així mateix, el fiscal José Miguel de la Rosa va afirmar la conveniència de reconèixer al Ministeri Fiscal la capacitat expressa d'actuar contra programes de televisió que, «sense tenir un contingut pròpiament delictiu», atemptin contra els drets del menor, una legitimació que ara s'atorga en cas de publicitat «il·lícita».

El fiscal va matisar que no es tracta d'«una proposta concreta», sinó de posar en relleu aquesta dada «per si fos convenient que en darrera instància el fiscal actuàs no tan sols en l'àmbit penal, sinó també en l'àmbit civil si es tracta de programes que, sense tenir pròpiament un contingut delictiu» perjudiquen el menor.

Els fiscals sí que actuen contra l'emissió de programes que violen drets fonamentals del menor i contra continguts que inciten a determinades conductes «molt greus», constitutives de delicte, va afegir el fiscal de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia General de l'Estat.

Per la seva part el director de Televisió Espanyola, Juan Menor, titllà d'«escandalós» el nombre d'al·lots que veuen la TV a altes hores de la nit: un divendres a les 24.00 hores gairebé mig milió, entre setmana devers 360.000, i a la una de la matinada -de dilluns a divendres- 133.000 al·lots.