La Generalitat de Catalunya ha aconseguit en una subhasta a Rennes (França) 500 fotografies, una quinzena de documents i el llibre que el president de la Generalitat republicana Lluís Companys tenia a les seves mans quan va ser detingut, el 1940, per la Gestapo a la Bretanya francesa. La maleta amb la documentació fotogràfica i textual acaba de ser integrada a l'Arxiu Nacional de Catalunya (ANC).
Tota aquesta documentació, segons informà ahir el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, era desconeguda per a la Generalitat, que en va tenir coneixença quan se'n va efectuar la subhasta a França.
«Suposam -manifestà el conseller- que la maleta que contenia les fotografies i la documentació va anar a parar a la família de Carme Ballester -segona esposa de Companys-, però ignoram com va arribar a la subhasta». Aquesta va tenir lloc fa uns mesos a França i la la Generalitat hi va acudir tota sola i aconseguí tota la documentació per un total de 15.500 euros.
A pesar de la importància documental que Vilajona atribuí al contingut de la maleta, el conseller ressaltà «el valor sentimental» del llibre Vie de Saints, que Companys tenia a les mans quan va ser detingut a la localitat de la Baule per la Gestapo. El volum du una anotació manuscrita de la seva esposa Carme que diu: «En el moment en què va ser detingut i fet presoner pels alemanys, el meu benvolgut marit i mai oblidat espòs tenia aquest llibre a les seves mans».
El director general de Patrimoni Cultural, Josep Maria Sans Travé, explicà que aquesta adquisició suposa la «recuperació definitiva» de la documentació de Companys, que va ser president de la Generalitat entre 1934 i 1940, i que ve a «completar l'aspecte fotogràfic» del fons sobre el president català guardat a l'ANC. «Hi faltava el conjunt fotogràfic amb material que retrata la seva activitat oficial, com també la familiar», explicà Sans Travé.
Les fotografies corresponen a activitats públiques i privades de Companys i, entre aquestes, hi ha recepcions al Palau de la Generalitat; visites a diverses poblacions, com Manresa, Gandesa o Granada del Penedès; actes commemoratius com l'11 de Setembre, l'aniversari de la Revolució Soviètica o desfilades militars durant la Guerra Civil.
Les fotos de l'àmbit privat arriben a un centenar i constitueixen records de família com ara casaments, naixements i festes de Nadal, en moltes de les quals apareix amb la seva segona esposa, Carme Ballester, i amb altres familiars.
La majoria de les fotos integrades a l'ANC foren realitzades per Josep Maria de Sagarra, José Domínguez i Gabriel Casa, dels quals també es conserven altres fons. A la meitat de les imatges hi apareix informació sobre la data, el lloc i les persones que hi surten.
Quant als documents escrits, són deu intervencions públiques de Lluís Companys com a president de la Generalitat, entre les quals figuren els discursos que va pronunciar en el procés contra el Govern català pels fets del 6 d'octubre de 1934, durant la sublevació militar del 18 de juliol de 1936 o la seva darrera intervenció radiofònica, en acabar la Guerra Civil.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.