Antoni Martorell, en una visita recent a Roma.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
Dues obres de creació recent del compositor franciscà Antoni Martorell s'estrenaran al Vaticà el dia 8 del mes que ve.

Val a dir que les obres de Martorell foren escollides per la Congregació de les Mercedàries amb motiu de la vinculació que tingueren amb ell fa uns anys, i per la coneixença dels seus temes tant a la Congregació mateixa, amb casa mare a Granada, com arreu d'Itàlia.

Es tracta d'un esdeveniment per al qual s'obrirà de manera excepcional la sala de Pau VI, coneguda popularment com l'aula Nervi, i que tan sols s'empra per a les audiències del papa. La sala té capacitat per a devers 8.000 persones i el concert serà retransmès en directe per RTVE als cinc continents.

El recital s'inclou en el programa d'actes de beatificació del pare Juan N. Zegrí, fundador de les Germanes Mercedàries, congregació amb la qual Martorell treballà uns anys.

Les obres que s'estrenaran seran eCanticum paschale (in Rondó), conclusió dePsalmus 50, (Psalmus poenitentialis), que s'escoltà a l'Auditòrium de Palma aviat farà dos anys; i la Variazioni e fuga finale per grand'organo sul corale popular spagnolo «Girau a mi vostra mirada.

Martorell explicà que eCanticum Paschale es fonamenta en el Salm 117: «És com una paràfrasi musical sobre el salm que canta profèticament el gran dia del Senyor, el dia de la resurecció; i per analogia, la particicipació nostra en aquest triomf amb la futura glorificació dels nostres cossos i ànimes». Va ser per aquest motiu que Martorell es decantà pel moviment derondó, «que dóna cabuda a l'expressió d'aquests sentiments i a la realització de les nostres esperances». La peça serà interpretada per l'orquestra I Virtuosi di Roma, dirigida per Fernando Marina, i per la coral Càrmina de Barcelona. Aquesta formació la integra un centenar de cantaires als quals, per desig del compositor, es preveu afegir-n'hi alguns de la Capella Mallorquina.

La segona part, la cançó popular Girau a mi vostra mirada, serà a càrrec de l'organista Roberto Marini i de la coral Càrmina. L'italià, que en ocasions ha tocat a Palma, és considerat un «músic impecable amb una gran tècnica interpretativa i força expressiva». El pare Martorell, que coneix personalment Marini, hi té molta de confiança, ja que hi ha treballat colze a colze perquè tot surti perfecte.

La cançó popular és escrita en forma de poema simfònic amb diferents variacions i amb una fuga final. S'hi alternen fragments exclusivament simfònics amb altres de recitatius i corals.

El compositor rebutjà incloure-hi solistes per «evitar possibles problemes» i, alhora, com una exigència de la composició mateixa, en la qual es vol fer molt d'èmfasi en l'alegria que transmet.

El concert durarà una hora, més o manco. L'endemà, dia 9, tindrà lloc la beatificació de Zegrí i la Capella Mallorquina hi cantarà amb el cor de la Capella Sixtina. Durant la cerimònia s'interpretaran, a més de la Missa gregoriana d'Angelis, obres de Martorell. També hi intervindrà l'organista Roberto Marini.

El programa musical es completa amb una missa d'acció de gràcies a la basílica de Sant Pere, dia 10, i en la qual prendrà part la Capella Mallorquina acompanyada per Marini.

Convé recordar també que, entre altres nombrosos càrrecs, Martorell fou durant deu anys (1972-1982) el director de la Comissió Diocesana de Música Sacra de Roma, màxim òrgan que decideix la música de les litúrgies vaticanes... A més, la seva música s'estudia en nombrosos conservatoris italians, sobretot aquelles peces de caràcter més popular, de manera que l'obra del compositor mallorquí hi té plena vigència i hi és prou més coneguda que a l'Illa.