TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
Cort ajorna a l'any que ve la inclusió de la modalitat castellana en els premis Ciutat de Palma de novel·la i poesia. La comissió de govern aprovà ahir la convocatòria dels guardons que, com a novetat, destaca que no hi haurà sopar. El regidor de Cultura, Rogelio Araujo, sorprengué en explicar que l'antic format es canvia per «una entrega estil gala dels Oscar».

El motiu que no s'inclogui el castellà enguany és que «no hi ha hagut temps per tramitar els permisos perquè puguin dur el nom de Camilo José Cela en narrativa i Rubén Darío en poesia». En cap cas hi ha un canvi de parer sobre aquesta polèmica, decisió sustentada en la teoria del bilingüisme que propugna el PP.

Tant Araujo, com el regidor Rodrigo de Santos, qui li féu costat a la roda de premsa, tractaren de llevar ferro a la decisió d'inloure el castellà dient que «en cap cas no es tracta de menysprear el català, i que no és una decisió presa en contra de ningú, sinó una ampliació dels premis per donar-los un major relleu». Així mateix, Araujo considerà que «un Ajuntament no es pot deixar dur per una asociació d'escriptors que de manera sorpresiva en assemblea atacà la decisió quan encara no estava ni aprovada».

De Santos anà encara més enllà. El portaveu de l'equip de govern assegurà que «es tracta tan sols d'una ampliació que està pensada perquè autors d'aquí que escriuen en castellà no es vegin exclosos de poder ser premiats a la seva terra. S'han d'evitar casos com Maria de la Pau Janer, que es presentà al Planeta en castellà o el mateix Camilo José Cela qui mai no pogué ser reconegut perquè no escrivia en castellà».

Val a dir que la decisió de denominar Camilo José Cela i Ruben Darío els nous premis es prengué fa més d'un mes i que les gestions s'iniciaren fa escasses setmanes. De moment, segons Araujo, les negociacions van bé. «Des de la fundació Cela d'Iria Flavia esperam tenir la resposta favorable d'aquí a un mes i mig i en el cas de Rubén Darío s'han fet gestions amb la seva família a Nicaragua i no esperam tenir cap problema», assegurà. Pel que fa al nou format d'entrega dels guardons, Araujo explicà que «es realitzarà en un espai municipal».

A hores d'ara s'està estudiant si fer-ho al nou teatre Xesc Forteza o al castell de Bellver. En cas que l'indret escollit sigui finalment aquest darrer la idea és cobrir amb un envelat el pati. A la cerimònia d'entrega està previst que públic anònim hi pugui assistir, encara que de moment no s'ha definit ben bé quina seria la fórmula per escollir-lo.

A l'espera que tot estigui cuit, el nou format té com a objectiu poder mostrar les obres guanyadores com també oferir un recorregut pels principals esdeveniments culturals celebrats durant l'any.

Els interessats a concórrer als premis poden presentar les obres abans de dia quinze de desembre al Solleric. Enguany s'incrementa 3.000 euros el Llorenç Villalonga de Novel·la i el Joan Alcover de Poesia que passaran a atorgar 18.000 i 9.000 euros, respectivament. L'Antoni Gelabert d'Arts Plàstiques serà dotat amb 12.000 euros i el premi bianual d'Arquitectura canvia. Fins ara sols s'atorgava un premi de 30.000 euros al millor projecte d'obra nova o per la millor rehabilitació. A partir d'ara la quantia s'invertirà a publicar els millors projectes tant en obra nova com en rehabilitació.