La porta del Mirador, restaurada

Les tasques de recuperació de l'emblemàtica entrada de la Seu li han tornat la seva secular bellesa i frescor

L'arquitecte Enric Taltavull hi féu ahir els darrers retocs.

TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
La restauració del portal del Mirador de la Seu arriba a la seva fi. Ahir, el conseller insular d'Ordenació del Territori, Bartomeu Vicens, realitzà una visita a les obres per veure'n els resultats.

El responsable dels treballs, Nicolás Gallego, explicà que a hores d'ara tan sols resta ultimar alguns petits detalls, col·locar la reixa per protegir les escultures dels coloms i desmuntar tot el bastiment. Els treballs de restauració començaren el passat mes de març, encara que es tardà més de dos anys a realitzar els estudis i les anàlisis prèvies.

Gallego, acompanyat per la restauradora Maria Carbonell, explicà que la principal patologia del portal eren els cruis i les esquerdes derivades del terratrèmol de 1851. «Amb el temps, la pedra s'havia mogut i havia provocat cruis de fins a quinze centímetres a les figures que ara han estat cosits i segellats», digué Carbonell.

Al marge d'aquesta feina de consolidació, els treballs han estat bàsicament de neteja i restauració. Cal recordar que aquest portal mira a la mar i la pedra de Sataanyí ha patit més que la del portal Major o el de l'Almoina a causa de la salinització.

Entre les curiositats que la restauració ha tret a llum es troba que els instruments dels àngels músics que integren les arquivoltes exteriors tenien cordes de coure. Un fet considerat «únic» per Gallego. Així mateix, també s'ha trobat restes de policromia en els ulls dels profetes, figures a qui està dedicat el portal. També destaca que a la Santa Cena del frontó, al costat esquerre de Jesús hi ha Judes, en lloc de sant Pere. El portal, encara inconclòs, començà a construir-se el 1390 amb Pere Morey i els últims treballs que s'hi feren són de Sagrera, del 1422. El 1900 es restaurà a mitges i s'hi col·locà l'escultura actual de la Verge al trencallum.