TW
0

Diversos membres del patronat de l'Institut Ramon Llull (IRL) es varen pronunciar ahir en relació a l'incompliment del Govern central pel que fa a l'aportació de 2,4 milions d'euros al pressupost d'aquest consorci per a l'any 2002 i han alertat sobre la greu situació en què es troba l'organisme. L'escriptor Baltasar Porcel, membre del patronat, va dir que la Generalitat de Catalunya hauria d'assumir el finançament al complet de la institució.

Porcel ha manifestat que no se sent «estranyat» per l'actual situació, ja que «des d'un primer moment vaig dir que em semblava erroni l'acord amb el Ministeri d'Afers Estrangers (MAE) i que no donaria resultat». En aquest sentit, va assegurar que el pacte al qual va arribar el Govern de CiU amb el llavors ministre d'Afers Estrangers, Josep Piqué, «s'hauria d'haver formalitzat davant de notari».

Va valorar la situació actual de l'IRL de «negativa», encara que volgué deixar clar que en aquest assumpte la responsabilitat és del MAE i no de l'Institut Cervantes, «que no té ni els diners ni ningú li ha dit res». L'incompliment pressupostari del Govern central deixa l'IRL «per terra o gairebé», per la qual cosa Porcel ha demanat a la Generalitat que assumeixi el cost, «com s'hauria d'haver fet des d'un primer moment».

«De la mateixa manera que posa els diners per a hospitals, carreteres i en tot allò que té competències assumides, la Generalitat ha de fer el mateix a l'IRL», va manifestar l'escriptor. «L'IRL és una institució molt important o podria ser-ho, a més de necessària», va recalcar.

Per part seva, l'escriptor, premi Sant Jordi 2003 de novel·la i membre del patronat de l'IRL, Joan Francesc Mira, va qualificar d'«estafa» l'incompliment del Govern central. «Sense l'aportació directa per part de l'Estat, les coses es compliquen moltíssim i no només per la falta del seu compromís, sinó també per tot el que implica de desinterès», va assenyalar l'escriptor.

Mira va insistir que aquest «desinterès demostra el que passa habitualment amb les institucions de l'Estat cap a qualsevol cosa que ells no considerin l'autèntica, única i veritable cultura espanyola, que és la seva i punt». L'escriptor ha reclamat «una iniciativa parlamentària» de la Cambra catalana que reclami a l'Estat que faci efectiva la «miserable» aportació a l'IRL.

Pel catedràtic de Lingüística de la Universitat de Barcelona (UB) i membre del patronat de l'IRL, Sebastià Serrano, «hi hauria d'haver una exigència molt forta perquè el Govern central compleixi els seus compromisos» adquirits amb el consorci catalanobalear. En tot cas, va dir que «és una manifestació més de l'estrangulament econòmic amb què el Govern central tracta» Catalunya.

Segons Serrano, la situació actual ha frenat una part de les «expectatives que hi havia» pel que fa a l'activitat de l'IRL i que la seva capacitat d'organització d'esdeveniments a l'exterior quedarà «una mica limitada».