Maricarmen Palma va explicar que «algun dels artistes seleccionats pot ser desconegut per part del públic en general, però en llocs com París o Londres estan omplint grans escenaris, per la qual cosa en poc temps tindran fama mundial i serà difícil aconseguir que tornin a Palma per actuar davant 120 persones».
No seran simplement concerts d'arreu del món. En el programa hi haurà temps per a la reivindicació política i també per al cinema, ja que el cicle dels concerts es complementarà amb un altre de cinema etnogràfic en què la música hi té una importància capital.
Així les coses, el cantant Sivan Perwer obrirà el programa el dia 10 d'octubre. El kurd toca el llaüt, el tambor i canta, i en el paisatge musical del Pròxim Orient Sivan s'ha convertit en un veritable fenomen. Autor, compositor i intèrpret, només es dedica a perpetuar, difondre i renovar la tradició musical kurda, rica i mil·lenària.
El 21 d'octubre pren el relleu Rokia Traoré. La cantant de Mali suposa, segons els organitzadors del cicle, «una inspiració fresca i espontània, que afegeixen al seu cant intemporal i intens sonoritats delicades i plenes d'energia que concedeixen al seu repertori una font inesgotable d'originalitat», segons Palma.
Més política per al 25 d'octubre. En aquest cas serà el cantant Bonga d'Angola, exiliat polític que ha estat definit per la crítica com «un altre poderós document de malenconia». Es tracta de sons de la diàspora africana, de l'enyorament irremeiable que genera l'exili.
El divendres 7 de novembre serà el torn per a la música dels jueus dels països de l'Est. El grup polonès Kroke, format per Tomasz Kukurba, Jerzy Bawal i Tomasz Lato, interpreta música basada fonamentalment en el so klezmer, que és la música instrumental tradicional que interpreten els jueus dels països anomenats de l'Est que fan servir la llengua jiddisch. Al llarg del temps, aquesta música s'ha enriquit amb altres sons i ritmes fins a convertir-se en un llegat sonor d'una gran riquesa.
La música d'Armènia arribarà el divendres 14 amb el sonador de duduk Dijivan Gasparyan. Segons Maricarmen Palma, «es tracta d'un músic armeni molt conegut i estimat, intèrpret privilegiat del duduk, un instrument semblant a l'oboè occidental. El seu virtuosisme s'ha recollit en molts enregistraments i ha peregrinat per infinitat de sales i festivals on ha elevat a la categoria de gran concert el repertori de la música folklòrica armènia».
El darrer dels concerts es farà el 26 de novembre amb el cantant Emil Zhrihan com a convidat, que assegura que «com a cantant actuu de pont entre la cultura àrab i la jueva, ja que sempre hem viscut junts i hem cantant plegats les mateixes cançons».
La responsable de la programació musical va admetre que l'assignatura pendent del cicle Músiques del Món són els artistes sud-americans i assegurà que en futures edicions intentarà comptar amb alguna formació d'aquell continent i també amb música flamenca.
Pel que fa al cicle de cinema, hi haurà sessions en versió original de films de Colòmbia, Pakistan, Mali i Egipte, que seran presentades pel redactor de Diari de Balears Joan Carles Palos i per l'etnomusicòleg Leonardo d'Amico. La fundació també oferirà els seus tradicionals concerts familiars amb Bonga, Kroke i Djivan Gasparyan.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.