Les rutes històriques per Palma, nucli del Pla estratègic de turisme de Cort

El Govern traspassa els recorreguts en marxa a l'Ajuntament, que en prepara de nous

Algunes sales del Museu de les Caputxines s'obren al turisme.

TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
La Regidoria de Turisme de Cort ha elaborat un pla estratègic que es desenvoluparà entorn de la cultura en un sentit ampli. Sobre el paper, la tinent de batle Francesca Bennàssar i el seu equip han treballat a consciència. Bennàssar ha entès que Palma necessita un projecte de promoció integral. El seu es posarà en marxa quan s'aprovin els pressuposts municipals del 2004. Per desenvolupar-lo, la Regidoria de Turisme comptarà amb la Conselleria del ram del Govern a través de convenis. En teoria, els gestors han treballat amb sentit comú, consultant-ne a experts. Ara, només falta que s'apliquin amb seny.

El Govern ha traspassat a Cort els recorreguts històrics per Ciutat, el germen dels quals procedeix de l'anterior Executiu, que s'ampliaran amb un objectiu: «Que cada un sigui un producte en si mateix i tots junts una oferta». Flaquer va assegurar que aquesta oferta «ens interessa i es potenciarà». Les rutes pel centre històric són el nucli de l'esmentat pla, que contempla Palma com una ciutat de vacances, marinera, cultural, comercial i de negocis capaç de rebre turistes d'estiu, però que també hauria de comptar «la resta de l'any i amb un turisme de cap de setmana llarg».

Les rutes per la Palma històrica «seran el fil conductor» i les que portin el públic pel perímetre de la ciutat antiga i els voltants partint del passeig del Born, «cèntric, molt conegut, fàcil de trobar, amb ombra per a l'estiu», diu la tinent de batle. Ja estan en marxa, i continuaran, Palma i la mar, amb inici al museu de l'església de la Santa Creu; Els convents de Palma, amb entrada a les sales musealizatdes del convent de les Caputxines. Continua la visita al call jueu amb un contingut que s'està enllestint i que potenciarà la sol·licitud d'inclusió de Palma a la xarxa de calls. Cort vol convertir en permanent la ruta pels patis i una altra que tractarà sobre Descobrir el centre antic, amb arrencada ambdues a l'Estudi General Lul·lià. N'hi haurà un altre sobre modernisme que disposaria d'un centre d'interpretació a can Marquès.

Per a totes les rutes s'assumeix la necessitat d'enregistrament d'un «vídeo previ explicatiu», com succeeix en la dels convents, elaborat per especialistes, i de «guies especialitzats».

Impulsar una associació de tots els museus de Ciutat és un altre dels objectius de Bennàssar «perquè estiguin en igualtat d'oportunitats a l'hora de cercar suports». «Esperam que ens responguin perquè els museus són un vaixell insígnia». D'aquesta manera, encara que cada ruta tindrà la seva estructura, els seus guies cridaran l'atenció sobre els museus que es trobin al pas perquè el públic en conegui l'existència i els pugui visitar pel seu compte.

La clau per potenciar el patrimoni cultural passa perquè visitants i mallorquins s'assabentin què pot oferir-los la ciutat. Bennàssar treballa a ubicar punts d'informació i el trasllat de l'Oficina de Turisme a un lloc «més visible». Un d'aquests punts serà el Born, un altre Jaume III, a l'inici, «on m'agradaria una cosa d'arquitectura efímera» apunta. Senyalitzar els monuments, col·locar plafons informatius a les portes d'entrada a la ciutat; convertir els Rentadors des Jonquet en un centre d'informació per la seva situació estratègica entra en els plans de Bennàssar.