Villaronga, Zimmermann, Racine i Jiménez Cacho al Festival de Cinema de Sant Sebastià.

TW
0

J.NICOLAU/EFE.Palma.
La coproducció hispanomexicana Aro Tolbukhin codirigida pel mallorquí Agustí Villaronga representarà Mèxic als Oscar de Hollywood. El film, que ha estat guardonat a nombrosos festivals internacionals i curiosament passà sense pena ni glòria a l'Estat espanyol, aspira a convertir-se en la millor pel·lícula de parla no anglesa de la LXXVI cerimònia dels Oscar.

Amb aquesta nominació, Villaronga es converteix en el primer realitzador malloquí de qui un país ha seleccionat un llargmetratge per concórrer als premis més reconeguts de la indústria cinematogràfica.

Ahir, des de Barcelona, el realitzador mallorquí destacà la seva «gran satisfacció» perquè la cinta hagi resultat escollida. El cineasta conegué la nominació a través del productor del film, malgrat això, continuà engrescat en l'elaboració del guió del seu proper treball, en espera de celebrar la fita amb la resta de l'equip.

Val a dir que a Mèxic, segons Villaronga, el film ha estat en cartell durant set mesos, aspecte que contrasta amb les dues setmanes justes en què es projectà a les grans pantalles de l'Estat espanyol.

El cineasta encara no s'explica per què a l'Estat espanyol tingué tan poc ressò i ho atribuí a la possible manca de suport per part de les distribuïdores. Villaronga manifestà que «tothom que l'ha vista m'ha dit que li agradat molt, les crítiques han estat excel·lents arreu, a festivals de cinema com el d'Alexandria obtinguérem cinc premis, a Bolívia, Stutgart... també rebérem premis i a l'Estat quasi ningú no l'ha anat a veure, potser perquè semblava un documental...».

En la direcció d'Aro Tolbukhin també hi prenen part Lydia Zimmermann i Isaac P. Racine. El repartiment està integrat pels actors Daniel Giménez Cacho i Carmen Beato, i conta la història d'un curandero hongarès que fou detingut el 1982 per cremar vives set persones a la infermeria de la Missió del Divino Redentor de Guatemala. Tolbukhin confessà haver comès nombrosos assassinats quan fou mariner. A la presó fou entrevistat per dos documentalistes francesos. Un material documental que és el punt de partida per a la reconstrucció de la vida d'aquest home i intentar esbrinar els motius del seu comportament criminal.

Val a dir que Villaronga està considerat més un cineasta de premis que de públic. El seu cinema dur realitzat de manera magistral poques vegades passa desapercebut als festivals. Al llarg de la seva trajectòria ha aconseguit un Goya, el 1989, pel guió d'El niño de la luna, que el 2001 obtingué una menció especial a la Berlinale per El mar. Ha estat premi Sant Jordi per la direcció de curmetratges... i diversos premis especials del Ministeri de Cultura, entre d'altres.