TW
0

JOANA NICOLAU.Palma.
La capella de la Misericòrdia mostra una selecció de tresors bibliogràfics medievals fins el proper dia sis d'octubre. Es tracta de reproduccions artesanals realitzades per l'editorial M. Moleiro, considerada una de les millors especialistes en aquest tipus de treballs. Cada edició és única i irrepetible, i està rigorosament limitada a 987 exemplars degudament numerats i autentificats.

Entre les obres mestres reproduïdes, no tan sols per la bellesa de les seves il·lustracions, sinó també per la seva importància històrica i científica, destaquen des de bíblies, llibres d'oracions, de medicaments, cartes nàutiques...

Com a curiositat, val a dir que una de les reproduccions que es mostren a la Misericòrdia és un conegut Mapamundi català datat el 1450 i atibuït al cartògraf mallorquí Pere Rossell. La peça té tots els topònims escrits en el català de Mallorca, és de forma circular i entre d'altres peculiaritats, sobressurt que la mar Roja, pintada en vermell, té un passadís de terra que suposadament era per on els israelians de l'Antic Testament travessaren aquesta mar camí de la terra promesa. L'original es guarda a Mòdena. També hi ha el primer mapamundi de la història dibuixat sobre un plànol. Es tracta de la Carta de Cristòfol Colom, del 1492.

L'exposició també inclou una reproducció de la Bíblia de Sant Lluís (s. XIII), conegut com el tresor bibliogràfic més important del cristianisme. L'obra té 4.887 il·lustracions amb escenes bíbliques. Manuel Moleiro, president de l'editorial, afirmà que «per a la seva reproducció s'hi invertiren cinc anys».

El Llibre d'Hores de la reina Maria de Navarra (1339), encarregat per Pere el Cerimoniós a Ferrer Bassa i que és el còdex més exquisit del segle XIV, també fa part de la mostra, com beats diversos de Lièbana o la primera novel·la de cavalleria, El libro del caballero Zifar (s. XV), predecessora d'El Quixot... Val a dir que l'exposició, interessant des del punt de vista històric, fou organitzada per l'anterior equip de la direcció insular de Cultura.