El 'Myotragus' no fou domesticat

La teoria d'una convivència de milers d'anys amb l'home s'erosiona

TW
0

EMyotragus balearicus, la cabra endèmica de Mallorca i Menorca que s'extingí entre el 3650 i el 2040 abans de Crist, mai no fou domesticat, al contrari del que es creia fins ara. Aquesta és una de les conclusions del Congrés sobre l'Evolució de Vertebrats Insulars, que ahir es tancà a Palma després de quatre dies de debats.

La tesi tradicional a partir de les troballes a la cova de Crossa, de Sóller, el 1962 es referien a una llarga convivència entre eMyotragus i els primers homes arribats a Balears. Fruit d'aquesta convivència, s'hauria arribat a una domesticació de l'animal, encara que sense poder evitar la seva desaparició. Les investigacions de William Waldren fixaven una convivència entre humans i Myotragus que hauria durat entre 3.000 i 4.000 anys.

Els més recents estudis han canviat radicalment la tendència. Pere Bover i Josep Antoni Alcover, ambdós investigadors de Paleontologia de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, explicaren ahir que eMyotragus només hauria conviscut unes desenes o, pel cap alt, uns centenars d'anys amb l'home, qui hauria arribat a les Illes entre després del 3000 i abans del 2040 abans de Crist, però no va domesticar eMyotragus. Es va limitar a capturar-lo per alimentar-se. En qualsevol cas, l'extinció de la cabra endèmica continua relacionada amb la irrupció de l'espècie humana a Balears.

Una de les qüestions que portà a pensar que eMyotragus va ser domesticat va ser l'aparició de restes agrupades de diversos individus, cosa que va fer pensar en corrals propis d'una ramaderia domèstica. Josep Antoni Alcover es mostra rotund en declarar que «són falsos corrals».