Ni la dansa més experimental ni el teatre més visual. El triomfador de l'Espai Illes Balears de la XXIII Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega no va ser ni La contínua de Mariantònia Oliver ni Mara de Res de Res, sinó tot un clàssic, William Shakespeare i la seva Nit de Reis. La companyia Rafel Oliver Produccions va omplir dissabte a la nit el recinte amb una comèdia de l'autor anglès més universal, que va congregar tant públic com programadors. Mentrestant, a la plaça Major de la localitat Trócola presentava Viatge immòbi.
«Shakespeare escrivia obres de teatre per a un públic molt heterogeni, per això arriba a tot tipus de gent», va assegurar Pitus Fernández, director de Nit de Reis. Al muntatge, es tracten «les passions humanes» de tal manera que qualsevol persona pot sentir-se identificada amb el que succeeix sobre l'escenari. «L'actualitat de Shakespeare és una mica brutal, era capaç d'abstreure la realitat». Una escenografia senzilla, sense cap element superflu, i uns bons actors van apropar la història una mica més al present i la convertiren en un muntatge més modern que va aconseguir un gran èxit. Tot i això, el renou va inundar l'espai per culpa d'una comparsa de carrer que entonava cançons de cantants com Madonna, una música poc adequada per a un Shakespeare.
«Estam molt contents de la resposta de la gent, no ens ho esperàvem», comentava Rafel Oliver poc abans que començàs la funció. «Fins i tot han vingut programadors des de Perpinyà». El fet de tractar-se d'una obra de text en una fira centrada en muntatges de carrer i obres més aviat visuals no feia preveure en un primer moment que el recinte s'omplís. Tanmateix, va desbancar en assistència Mara, un muntatge que també va triomfar i que va rebre bones crítiques.
L'única estrena dels sis espectacles balears que es van presentar a Tàrrega, Viatge immòbi, de Trócola, es va escenificar en plena plaça Major de la localitat. Alejandra Giménez i Pau Os van utilitzar la dansa contemporània per explicar què li succeiria a la humanitat si hi hagués una explosió nuclear. Basada en una peça de música electroacústica del compositor Toni Caimari, els dos ballarins no van acabar de convèncer els assistents, que a poc a poc van anar aixecant-se per cercar altres muntatges. Malgrat fer referència a fets d'actualitat com el desastre del petrolier Prestige o la guerra d'Iraq, un element en comú a totes les peces de la companyia, Viatge immòbi no va aconseguir fer arribar el seu missatge al públic de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, que ahir va tancar les portes de la seva 32a edició.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.