El centre català del Pen Club demanarà a l'Ajuntament de Palma que no convoqui «de cap de les maneres» el premi Ciutat de Palma en espanyol i el mantengui únicament en català. El nou vicepresident de l'entitat, el menorquí Ponç Pons, va explicar a Diari de Balears que si finalment la convocatòria dels Ciutat de Palma inclouen una modalitat en castellà tant en poesia com en narrativa «consideram que serà un greu retrocés».
Els escriptors no es varen limitar únicament a criticar el fet de la possible convocatòria dels premis en castellà, sinó que també carregaren contra el decret dels funcionaris i explicaren que «el bilingüisme és una excusa per no haver de parlar català» i també digueren que «la llengua no hauria de ser una bandera de cap partit sinó de tots».
El Pen Club va néixer el 1922 i aplega poetes, assagistes i novel·listes. Va ser fundat per l'escriptora C.A. Dawson Scott i la seva finalitat és de promoure les relacions entre escriptors de diversos països i la circulació lliure de les obres literàries per un àmbit internacional.
L'assemblea del Pen es va celebrar dimecres passat vespre a Barcelona i entre altres decisions es va atorgar la vicepresidència a Pons. Els escriptors que formen part del centre català del Pen Club estan molt preocupats pel «fort retrocés» que ha patit la llengua catalana i asseguren que «hi ha hagut una gran passa enrere, començant fins i tot per la mateixa castellanització dels diaris, on es lleven fins i tot els articles en català dels seus col·laboradors, un fet molt preocupant».
El Pen Club va explicar a Diari de Balears que «la llengua castellana ja té premis prou prestigiosos per als seus escriptors. Fins ara els Ciutat de Palma eren molt prestigiosos en català, però resulta que ara es convertiran en uns premis menors, diluïts amb els que es donen en castellà».
El Pen Club demanarà a Cirer que l'«Ajuntament es posicioni clarament a favor de la llengua i la cultura autòctona, que és la que està en perill» i que «adopti actituds valentes no només per sobreviure sinó per viure en llibertat com a poble».
El Pen Club se suma així a les protestes exercides fins al moment per l'associació d'escriptors en llengua catalana, els joves escriptors del país Valencià i de les Illes Balears i l'Obra Cultural Balear, entre altres. Per la seva banda, els premis Ciutat de Palma del 2004 encara no han estat convocats per part de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma, dependent de Rogelio Araújo. S'ha de recordar que l'any passat els premis es varen convocar el dia 1 de setembre.
El seu president és elegit per un període de tres anys, no renovable. El primer va ser John Galsworthy i ho han estat també escriptors de la talla de H.G. Wells, Thomas Mann, Arthur Miller, Heinrich Böll i Vargas Llosa. Els centres són reconeguts a nivell lingüístic i no estatal. El Centre Català va ser fundat en els anys vint i el seu primer president va ser Carles Riba. El 1935 va tenir lloc a Barcelona el tretzè Congrés Internacional, presidit per Pompeu Fabra.
Durant el Franquisme va sobreviure clandestinament i adoptà diverses posicions, tant a l'interior com a l'exterior del país, per tal de trampejar la situació. Foren presidents durant aquest temps Pous i Pagès, Puig i Cadafalch, Carles Riba, Josep Carner, J.V. Foix i Joan Oliver. L'any 1976 va ser legalitzat de nou.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.