TW
0


La concessió del premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia a l'escriptora britànica J.K. Rowling, la creadora de Harry Potter ha deixat molt sorpresos els escriptors de Mallorca, que en la major part dels casos consideren que ha estat simplement «un guardó mediàtic».

«És molt gros pensar que aquesta dona hagi de representar la Concòrdia, ara ja li poden donar a qui vulgui», va explicar Jaume Santandreu que va dir que «m'ha vengut molt de nou. Les conveniències polítiques han romput totalment les lleis físiques del que són els premis literaris. Ara ja han extorsionat el premi i es pot fer el que vulgui perquè ningú no ho entèn. A més, vaig començar un dels llibres i no el vaig poder acabar».

La darrera guanyadaroa del Ciutat de Palma, Neus Canyelles, assegura que «no he llegit cap llibre seu, però és un fenomen social. Ara sembla com si no hi hagués hagut cap altre llibre com aquest per a nins i n'hi ha d'anteriors tan bons com aquest. Només li han donat pel fenomen social». L'escriptor Llorenç Capellà mostrà el seu humor dient «és una injustícia. El premi hauria d'haver estat per a José Maria Rodríguez, per promoure la concòrdia entre els mallorquins i els castellans».

«El mèrit de les obres de Harry Potter és molt relatiu», va assegurar Miquel Ferrà i Martorel. Per l'escriptor «està clar que és una obra que ha triomfat, però només a curt termini i gràcies al cinema i a la necessitat d'una revisió esotèrica que ens ha duit a un retorn al tradicionalisme narratiu. El premi és totalment mediàtic i no es donaria mai a una persona que no fos coneguda internacionalment».

Joan Guasp també es va mostrar molt «desconcertat». «Ha estat una sorpresa absoluta, perquè mai no em pensava que un premi com aquest pogués ser per a una escriptora de best-sellers. Jo ara ja visc permanentment desconcertat». L'escriptor pollencí Antoni Oliver també va explicar que «la primera impressió que m'he enduit ha estat d'estranyesa, no m'ho esperava. És una autora absolutament comercial i una decisió molt estranya».

Gabriel Janer Manila va dir que «aquest és un èxit de la difusió mediàtica. L'escriptora ha tingut la gran sort de ser promoguda i en aquest sentit ha estat molt afortunada. Després no crec que les seves qualitats literàries siguin especialment destacables i això que he llegit dos volums de l'obra. No crec que sigui per la seva qualitat.

El poeta Jaume Pomar també es va mostrar molt sorprès pel fet que «s'hagi premiat auna escriptora de best-sllers mundials. No puc jutjar la seva obra, però crec que el premi de la Concòrdia no és per això. Hi ha hagut molts de motius extraliteraris».

Miquel Rayó té clar que aquest premi «hauria d'haver estat per als voluntaris que varen anar a llevar chapapote a Galícia, s'ho mereixien molt més i després s'ha de separar la literatura del fenomen mediàtic. És veritat que tots els nins poden llegir Harry Potter, però les seves contribucions... D'aquí a vint anys per ventura hauria estat un premi merescut, però avui en dia no. M'ha sorprès, però és un premi a un fenomen de masses».

Per la presidenta dels escriptors en llengua catalana, Antònia Vicens «aquesta dona ha fet llegir els nins de tot el món i ha duit la concòrdia, però no era la seva intenció, ha estat totalment de rebot. Ja està bé que es pensi que la llengua i la literatura poden dur la concòrdia al món, però no és una dona que hagi viscut per això».

Alex Volney va assegurar que «per a mi aquests premis són una autèntica bajanada, però crec que l'autora ha fet una feina molt dura i que les coses li van molt bé. El primer dels seus llibres, i ho sé com a llibreter, es va moure molt gràcies al boca a boca i això és un fet admirable. Ara aquest premi, que és una absoluta collonada, desbaratarà i ho cremarà tot. És una llàstima».