TW
0

IOLANDA PERICÀS.Palma.
La ràdio nacional de Catalunya celebra el seu vintè aniversari a bord del vaixel Fortuny, de Trasmediterrania, que atracà ahir al port de Palma. Més de 800 persones entre oients, treballadors de l'emissora, responsables de l'empresa i periodistes d'arreu del territori català han viatjat des de Barcelona a Palma per participar en aquesta especial celebració.

Aquest viatge és un dels diferents actes que s'han organitzat per commemorar els vint anys d'existència de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió, en la qual s'inclouen Catalunya Ràdio i TV3. Una commemoració que sereveix per afirmar que «no és que ja tinguem vint anys, sinó que només tenim vint anys, i encara som molt joves», tal com explicava el director general de la Corporació, Vicenç Villatoro.

Per la seva banda, Eugeni Cabanes, director de Catalunya Ràdio, explicà que aquest viatge no és només una celebració, sinó que és un acte «d'agraïment als nostres oients» alhora que un «repte tecnològic», ja que l'emissora ha estat la primera ràdio a fer diferents programes en directe des d'alta mar.

Al llarg de la trajectòria entre la capital catalana i la nostra Illa, Catalunya Ràdio ha fet en directe un 80 per cent de la seva programació, de la qual només han quedat exclosos, «per raons informatives i tècniques», els informatius. Avui, algunes de les emissions es continuaran fent des del vaixell, «per mostrar als nostres oients el treball quotidià que es fa a la ràdio».

Villatoro parlà dels diferents vessants de la celebració que té lloc aquests dies i destacà que aquest viatge és «un acte celebratiu, un repte tecnològic, un retrobament amb els amics i companys de les Illes, però sobretot el viatge de la llengua, a l'interior de la llengua, perquè ens recorda el nostre punt identitari central».

En aquest sentit, el director general de la Corporació considera que «avui dia una llengua necessita tenir una ràdio i una televisió per no condemnar-se fora de la cultura de masses, és com en el segle XIX, que quan una llengua no s'ensenyava a les escoles era com si no existís».

Villatoro reconeix que no hi ha una presència destacada de les diferents parles dels Països Catalans, tant a la ràdio com a la televisió, perquè «tots els mitjans tendeixen a treballar sobre un estàndard».