Les troballes del barri de sa Calatrava podrien redefinir la Palma romana

Al jaciment, s'hi han trobat nombroses peces ceràmiques i set restes d'individus

Al jaciment, s'hi han trobat restes ceràmiques, de murada romana i set individus.

TW
0


Les restes trobades a la barriada de sa Calatrava de Ciutat podrien canviar la delimitació de la Palma romana, si es confirma que corresponen a aquest període. Així ho explicaren ahir el conseller de Territori del Consell de Mallorca, Bartomeu Vicens i Francesca Torres, directora del grup d'arqueòlegs que treballa al jaciment.

Fins el moment, i des del mes de maig en què començà el control arqueòlogic, s'han trobat nombroses restes ceràmiques, restes de murada possiblement romana i set restes d'individus. Pel que fa a aquestes darreres troballes, Torres explicà que «de moment només hem identificat dos homes i un nin, de la resta d'individus encara no s'ha determinat el sexe ni l'edat».

Segons la directora de l'equip d'arqueòlegs, les restes òssies «possiblement» corresponen a víctimes de la pesta de 1348, «ja que s'han trobat nombroses restes que podrien datar de mitjans del segle XIV». No obstant això, Torres considera que no es pot parlar de «necropoli ni cementiri», perquè no hi ha res que ho indiqui.

Pel que fa a les restes romanes -la ceràmica i la murada- encara està per determinar la seva procedència, pequè no se sap amb certesa si «s'han trobat in situ o procedeixen d'algun altre indret, fet bastant comú en arqueologia», explicà Torres.

Si finalment es confirma que es tracta de restes romanes, això seria «una troballa important per a la història de Palma i la de Mallorca», posà de manifest el conseller Vicens, ja que el jaciment es troba a poc més de 1.000 metres de distància del carrer Morell, on s'ubiquen actualment els límits de la ciutat romana, amb la qual cosa s'hauria de replantejar la ubicació.

Torres explicà que en tenir tota Palma la declaració de BIC és «habitual» fer aquests tipus de controls arqueològics. Quan al control hi apareixen restes «i en aquesta zona era possible que n'hi hagués», aquest control es transforma en un «jaciment», tal i com ha passat a sa Calatrava.

El conseller de Territori volgué agrair la col·laboració dels propietaris dels terrenys, que han respectat el treball dels arqueòlegs i han deixat en suspens les obres. Vicens també explicà que un cop analitzades les restes, es dipositaran al Museu de Mallorca, i en funció de la seva importància la comissió de patrimoni prendrà una decisió.