El compositor pot passar a formar part del catàleg de la prestigiosa discogràfica.

TW
0

IOLANDA PERICÀS.Palma.
El compositor mallorquí Joan Valent (Palma 1964) és a punt de fer una passa important per a la seva carrera. El segell discogràfic Deutsche Grammophon -especialitzat en música clàssica- s'ha interessat per la seva obra i tant el compositor com l'empresa estan negociant les característiques del que podria ser el primer contracte d'un músic mallorquí amb «el segell més important del món» dins el seu àmbit.

Actualment el compositor mallorquí, que excerceix també de productor i arranjador treballa en diversos projectes, dos d'ells relacionats amb les arts escèniques. Es tracta de l'obra Don Juan Tenorio, una producció de Castella i Lleó que s'estrenarà el novembre a Madrid i un ballet d'Antonio Márquez basat en la història d'El Caballero de Olmedo, també pendent d'estrena. El fet de compondre, dirigir la seva pròpia formació i actuar en directe amb ella, implica que Joan Valent tengui cada vegada més «responsabilitats», i entre elles s'inclou la producció a altres artistes. Aquest és el cas de Montserrat Caballé, a qui el músic produirà cinc discs, el primer dels quals s'editarà el mes que ve. En aquesta ocasió es tracta d'una sèrie destinada a la recuperació de «la història de la música a Espanya».

Per Valent aquest «somni» es podria fer realitat el proper mes d'octubre, ja que és en aquest mes quan s'han de tornar a reunir les dues parts per tancar el seu fitxatge. El compositor explica que «després d'actuar en un festival a Canàries el responsable de la productora Universal per Hispanoamèrica es va interessar per mi, li vaig fer arribar els discs i em posà en contacte amb el segell discogràfic».

El compositor i músic afegeix que «aquest estiu el president de la discogràfica ha estat per Mallorca per parlar del desenvolupament del projecte». Un projecte que podria donar com a resultat l'enregistrament d'una sèrie de discs a més d'incloure la formació Ars Ensemble -que el músic dirigeix- per interpretar les seves obres i les d'altres autors, com ell, de música clàssica contemporània.

Valent posa de manifest que aquestes col·laboracions amb espectacles teatrals responen al «món musical que s'està generant entorn de l'escena». En el cas del teatre el compositor explica que la seva és «una aportació molt lliure». L'obra es representarà amb l'escenografia i el vestuari que Dalí dissenyà pel muntatge el 1954. «L'aportació surrealista de Dalí em dóna molta llibertat a l'hora de crear, ja que no es tracta d'una obra normal, sinó que és un espectacle amb molta música», conclou Valent.

El cas del ballet és diferent, ja que en aquesta ocasió la música és un element imprescindible. Valent ha abordat aquest projecte partint de les «connotacions territorials» que Antonio Márquez vol donar a la seva coreografia. Així, el compositor ha creat una sèrie de peces en què «la música espanyola és molt important», però que es barregen «amb la música clàssica contemporània».

Caballé, a qui Valent defineix com «una dona esplèndida» repassarà composicions, «la majoria poc o gens conegudes», que abracen un llarg període de la història musical, des del Renaixement fins al segle XIX. Així, i dividits cronològicament, els discs estaran dedicats a la música barroca, la sefardita, la música de cort, «és a dir als compositors estrangers que romangueren a les corts espanyoles», la música hispanoamericana i, finalment, a la sarsuela de principis del segle XIX.