El Consell de Mallorca nomenarà fill adoptiu de l'Illa el filòleg i lingüista menorquí Francesc de Borja Moll, del qual es compleix el centenari del seu naixement. Aquest serà un dels principals actes de la diada de Mallorca del 2003, que se celebrarà el proper dia 12 de setembre.
La concesssió del guardó pòstum a Francesc de Borja Moll serà un dels moments més brillants de la celebració de l'any Moll i és la principal novetat de l'edició d'enguany de la diada, en la qual participaran un total de 43 municipis de l'Illa i que compta amb un pressupost estimat de 120.000 euros.
La presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, explicà que «es tracta d'una de les màximes distincions» que pot atorgar la institució que presideix i que amb aquest reconeixement i el fet de no atorgar cap medalla ni altra distinció es vol «reconèixer una de les persones que més ha fet per la llengua, un dels àmbits que més ens defineix com a poble».
De fet, la defensa de la llengua catalana serà un dels principals temes que centraran la intervenció de Munar en el seu tradicional discurs (veure més informació a la plana 4). Aquest discurs se celebrarà a les 20.30 hores en el marc de l'acte institucional de la diada, que se farà al pati de la Misericòrdia.
El director insular de Relacions Institucionals del Consell, Guillem Ginard, va acompanyar Munar en la presentació dels actes de la Diada dels quals va destacar algunes iniciatives, com per exemple el combat de glosadors de Mallorca i Menorca que se celebrarà al teatre d'Artà a les 21.30 hores del 19 de setembre.
En aquest gran combat hi participaran els mallorquins Antoni Socias de sa Pobla, Joan Planisi de Can Picafort i Rafel Roig des Carritxó; i els menorquins Miquel Ametller, Esteve Barceló i Pilar Pons de Ciutadella, acompanyats de la guitarra de Sebastià Gomila.
Ginard també va explicar que el Consell de Mallorca té una finalitat molt clara durant aquesta Diada: «aconseguir que hi hagi molta de participació com ha passat en cada una de les anteriors ocasions».
En aquest sentit, la presidenta Maria Antònia Munar va explicar que la creació i celebració de la Diada va comptar amb un ampli suport en el seu moment, amb els vots favorables de la pròpia Unió Mallorquina, Esquerra Unida, el Partit Socialista i el Partit Popular. El PSM sempre s'ha negat a donar-li suport perquè considera que la diada de Mallorca s'hauria de celebrar el 31 de desembre, el dia que el Rei en Jaume va conquerir la ciutat de Mallorca.
Munar va explicar que «aquesta celebració ja està plenament consolidada i de cada vegada hi ha una major participació tant de les persones com per part dels diferents municipis de Mallorca». La presidenta Maria Antònia Munar també va destacar el fet que «hi haurà un total de 70 activitats diferents per a la diada, que esperam que siguin de l'agrat de totes les persones que hi participaran i ho faran possible. Volem que sigui una gran festa per a tots els mallorquins».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.