I aquí ve el problema. Donar a conèixer i difondre la teva obra. Les editorials estan deixant de córrer riscs amb autors novells, la crisi del paper ha fet que els tiratges es redueixin i que la publicació de novetats també es vegi minvada. Paral·lelament, el nombre d'escriptors (o de gent que escriu, el concepte escriptor mereixeria un estudi a banda) es multiplica. I la necessitat de donar a conèixer les obres és de cada vegada major.
Per sort, les noves tecnologies també han aportat solucions a aquest conflicte. Des de la popularització d'internet a les llars són molts els autors que han decidit publicar els seus texts en les anomenades editorials i revistes digitals. Sorgides el segon lustre dels 90, moltes es mantenen encara com il·lustres veteranes del ciberespai. D'altres s'han transformat. Alguns projectes simplement han acabat per demostrar que no són immortals. Aquesta vol ser una petita guia de navegació per a tots aquells que volen superar la barrera de la lectura íntima i fer pública la seva literatura... a qualsevol que entri a la plana correcta.
Màquina de cercar
El cercador literari més gran que hi ha a internet és www.inlibris.com, amb més de cinquanta mil enllaços. S'hi poden cercar i trobar de manera ràpida i senzilla textos, escriptors, agents, llibres, revistes, premis, editors, tallers, gèneres, diccionaris, llibreries i altres llocs relacionats amb la literatura a la xarxa. Des d'allà es pot accedir a un gran nombre de portals que permeten als visitants publicar les seves obres.
Des del 1995, la pàgina web www.badosa.com funciona com a editor literari. A través seu es poden publicar relats curts, poesia, novel·les i fins i tot obres de tots els gèneres per lliurament, tant en català com en castellà, anglès i francès. És una pàgina molt útil, que els seus autors defineixen com a «projecte de difusió gratuïta de textos literaris inèdits», segons es pot veure a la plana d'inici del portal.
Per tal de facilitar la lectura de les obres publicades als visitants, hi ha una secció on es poden trobar reunides les més llegides. També s'hi inclouen ressenyes personals dels autors i un apartat on els lectors poden deixar les seves opinions.
L'Associació d'Internautes Escriptors en Llengua Catalana té també un portal molt interessant, ple de recursos per als amants de la literatura: www.llibreweb.com/aielc. Des d'allà s'accedeix a la seva revista literària trimestral, amb entrevistes, reportatges diversos, una secció de poesia, una de teatre... La plana web disposa d'un «aparador» per exposar les creacions dels visitants que així ho desitgin. Seguint les indicacions, és d'allò més fàcil publicar tota mena d'obres inèdites o no.
Un dels espais més mogudets de la plana és el fòrum, en què els visitants i els escriptors intercanvien les seves opinions o comenten les novetats setmanals en temes de literatura i lletres en general. Els organitzadors de la pàgina recullen i seleccionen informació d'actualitat i vincles a la xarxa, que després posen a la disposició dels lectors, als quals també donen assessorament.
Una interessant pàgina web és la creada pel jove escriptor Isaac Guilà, que va començar la seva carrera literària a internet, enviant per correu als seus amics les seves obres per parts. Després va començar a ser visitant assidu de pàgines web que permetien la publicació electrònica de creacions literàries, fins que va decidir fer-ne una ell mateix. Així va néixer es.geocities.com/elracodelescriptor, on es poden llegir relats, poemes, cançons i altres peces literàries enviades pels col·laboradors, que són els visitants i usuaris. Totes són obres curtes.
Francesc Torres, professor de Filosofia de la Universitat de les Illes Balears, ha creat també una pàgina de recursos que funciona la mar de bé. Es tracta de www.joescric.com, una plana perfectament organitzada, on es pot trobar definitivament de tot: notícies literàries, agenda, fòrums i, és clar, una secció on els escriptors poden publicar la seva obra. Ja poden ser guions, obres teatrals, narrativa breu, novel·les, poesia, tesis i articles o rondalles, tot hi té cabuda.
Un cop publicada a la web, l'obra queda protegida amb el registre pertinent de la propietat intel·lectual i, a més, des de joescric.com ofereixen als autors uns serveis molt útils: la representació gratuïta de l'obra davant editorials interessades en la publicació i servei de traducció i de correcció. També hi ha la possibilitat de demanar la impressió de l'obra, servei que té diferents costs depenent del nombre de pàgines i de les còpies demanades. Tot per tal d'ajudar els amants de la literatura i els escriptors que potser no tenen possibilitats d'arribar a les editorials.
Per la presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana a les Illes Balears, Antònia Vicens, «aquestes iniciatives estan molt bé, perquè s'ajuda els escriptors a publicar les seves obres. Jo no conec molt bé aquestes pàgines ni en som usuària, però que la gent se les enginyi per publicar em sembla perfecte», assegurà.
Precisament, l'associació té una de les millors planes web en català, amb molts recursos i planes dedicades als seus associats, com els mallorquins Maria Antònia Oliver, Jaume Fuster o la mateixa Vicens... Un somni?
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.