Sigui com sigui, la intenció del departament de Cultura del Consell de Mallorca és aprofitar al màxim aquestes infraestructures de la seva propietat per realitzar-hi moltes activitats, ja que un dels principals problemes que existeixen és la mancança d'espais propis d'aquest tipus a la Part Forana. «És per això que creim que han d'actuar com a grans centres de difusió cultural en aquesta zona».
Per la seva banda, la casa natal del pare Rafel Ginard està ubicada en el carrer Socies número 7 de Sant Joan. El Consell de Mallorca va signar el setembre del 2001 la compra de l'immoble per 51.000 euros i actualment està en fase de reforma. En el seu moment el Consell tenia pensat instal·lar-hi el centre d'investigació i recerca de la cultura popular mallorquina.
Així ho va explicar ahir a Diari de Balears el director insular de Cultura, Josep Lliteres, que assegurà que «cap d'elles no perdrà el seu caràcter de casa museu ni deixarà d'estar vinculada a les activitats que realitzaven els seus ocupants, la narrativa en el cas de Villalonga, la poesia en el cas de Bonet i la tradició i investigació folklòrica en la del pare Ginard».
De tota manera, la proposta del departament de Cultura encara està en fase d'estudi, perquè les disponibilitats pressupostàries són escasses. «De fet, tenim pocs recursos i és molt probable que fins al 2005 no tinguem enllestida la casa museu de Blai Bonet». Aquesta casa necessita reformes per adaptar-se al seu nou ús, com també n'ha de menester la del pare Ginard a Sant Joan.
El que sí està clar és que es donaria cobertura a una àrea molt àmplia de la Part Forana, perquè les ubicacions de les diferents cases museu -Binissalem, Santanyí, Sant Joan- permetria donar servei a comarques molt extenses i a pobles suficientment allunyats de Palma.
«Que ningú no s'espanti per la difusió i les activitats que es faran en cada una de les cases, perquè la nostra intenció és continuar respectant al màxim el llegat de cada una de les figures, però creim que han de servir com a centres més amplis i no tan especialitzats, independentment que s'hi duguin a terme moltes activitats vinculades amb cada un dels aspectes en què destacaren Villalonga, Bonet i Ginard».
La Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga és l'única que ja funciona com a tal. La seva creació es va aprovar l'any 1998 i està situada en el carrer Bonaire 25 de Binissalem, en la que era la residència d'estiu de l'autor de Mort de dama i que es coneix com can Sabater. Està dirigida per Catalina Sureda i s'ha consolidat com un dels majors espais programadors d'activitats culturals, essencialment de tipus literari.
El mes d'abril passat el Consell de Mallorca va comprar per un valor de 216.000 euros la casa natal de l'escriptor Blai Bonet després d'unes llargues negociacions amb els seus hereus, Blai Munar Bonet i Pere Munar Bonet. L'immoble està ubicat al número 74 del carrer Palma de Santanyí i s'hi han d'efectuar reformes. En un principi la idea era donar difusió no només a la figura i a la producció literària del poeta, sinó també a altres actors vinculats amb Blai Bonet.
Un altre dels temes que restaran pendents és determinar si cada una de les cases funcionarà com a fundació independent o si es crearà una xarxa de cases museu, fet que encara no ha estat decidit pel Consell de Mallorca.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.