TW
0

M.ROSSELLÓ.Palma.
El 7 de setembre és el dia triat per l'Associació de Capoeira de les Illes Balears, que es creà tot just fa un any, per fer el seu bateig d'iniciació. Per aquells que no el coneguin, el capoeira és una disciplina en què es mesclen la dansa, la música i la lluita. El president de l'esmentada associació, Nery, ens fa cinc cèntims del que és la iniciació. «El bateig és com una cerimònia en què els alumnes que comencen reben el seu ritus d'iniciació i en què els alumnes que ja porten més temps reben els cinturons de nivell que els corresponen», explicà.

Per aquesta fita, que se celebrarà al Teatre Romà del Poble Espanyol de Palma, s'han convidat distints mestres, que seran els encarregats de lluitar amb els aprenents i de decidir si estan capacitats per adquirir un nivell de formació més alt. «No tots els alumnes pugen un nivell cada any: això depèn del seu esforç durant l'any, no només esforç físic, sinó també psicològic».

Entre aquells que poden avaluar l'evolució dels aprenents, s'hi troben tres distincions. A dalt de tot hi ha els mestres, un esglaó més avall es troben els contramestres i per sota estan els professors, com Nery. Per ara, està confirmada l'assistència al bateig dels mestres Umoi, de Portugal; Pantera, de Madrid, i Coringa, de Barcelona; a més també hi participaran els contramestres Carrasco i Malvadeza de Madrid, i els professors Verdugo, de París, i Renato, de Brasil.

D'altra banda, Nery mostra la seva disconformitat amb el tracte que rep aquesta mescla entre dansa i lluita. «Per organitzar el bateig d'enguany hem tingut molts problemes, perquè ningú no ens ajuda, tan sols hem rebut suport de la Conselleria de Joventut, però ni l'Ajuntament ni el Govern no ens han donat una mà».

Històricament, el capoeira té una procedència curiosa. Quan els esclaus del Brasil eren alliberats, no tenien cap mena d'educació ni cultura, i només comptaven amb el capoeira per sobreviure, amb el qual delinquien. Per aquest motiu, aquest art fou prohibit a Brasil, el seu país d'origen, durant molts d'anys. Ara, un cop passada la prohibició, el capoeira és practicat arreu del món.