La Fira de Tàrrega, una oportunitat per exportar el teatre fet a Balears

El certamen, que durarà quatre dies, comptarà amb sis grups illencs

TW
0


La Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega és un lloc de trobada entre diferents companyies i permet intercanviar punts de vista i noves tècniques. Però, sobretot, es tracta d'un lloc per establir contactes amb programadors de tot el món. Aquest any, del 10 al 14 de setembre, prop de 800 programadors podran veure més de 100 espectacles a la ciutat lleidatana. Entre ells, sis de les Balears.

La contínua de Mariantònia Oliver, Nit de Reis de Rafel Oliver Produccions, Mara de Res de Res En Blanc i Viatge inmòbi de Trócola viatjaran a Tàrrega amb el Govern. «L'elecció es va fer durant la passada legislatura, nosaltres assumim el compromís», afirmà Catalina Sureda, directora general de Cultura del Govern.

Adéu nonino d'A Cel Obert i Las aventuras de Tras-To, de la Companyia de Teatre Públic Illes Balears i traducció al castellà de Les aventures de'n Tres i Mig, es representaran a l'Espai Institut A, el lloc concertat per la companyia catalana Accés Teatre. «La nostra filosofia és programar produccions en què hi hàgim participat» digué Frederic Roda, director de Las aventuras de Tras-To i integrant de l'empresa.

Mariantònia Oliver creu en la importància de la promoció. «No només s'hi ha de ser, també s'ha de saber vendre el producte». La coreògrafa i ballarina va participar a la Fira el 2001 amb Bobot. El resultat fou una gira per Holanda i moltes actuacions. «La contínua no és una obra fàcil», per tant un «s'ha d'autopromocionar als llocs adequats».

Per a Marta Barceló, de Res de Res En Blanc, «treballar sense text ens ha obert les portes del mercat internacional». La fira catalana els ha donat «sort» i els ha permès d'anar a Romania o Polònia. «Tot va ser gràcies a l'èxit del primer espectacle que presentàrem Ícars».

«L'èxit a Tàrrega del teatre amb text depèn del tractament que se li doni», assegurà Pitus Fernández, director de Nit de Reis. El seu Shakespeare combina «la interacció amb l'espectador i el respecte a l'autor», el que ofereix «iguals oportunitats per aconseguir actuacions. La nostra intenció és aconseguir el màxim nombre de representacions, com tothom que ve a la fira».

La mateixa intenció que Trócola, que estrenarà Viatge inmòbi, «una obra electroacústica que parla de la contaminació del món». «Estam pendents de com ens anirà, després de l'èxit de Sa Roqueta el 2000», explica la directora Alejandra Giménez.