Les entrevistes varen ser enregistrades amb un magnetòfon i «nosaltres n'hem fet una selecció i després hem intentat establir un equilibri entre el català fonètic i el literari per permetre la legibilitat del text. Ha costat un any de feina, però per sort tenia l'ajuda de Miquel Vives i Mascaró, que ha fixat amb uns criteris molt equilibrats la transcripció, amb castellanismes i gal·licismes... Hem intentat que el llibre doni una mostra del parlar real de la gent entrevistada. Si ho haguéssim fet tot en català literari hauria estat massa formal», segons Ferrà-Ponç.
La idea va néixer després de veure que la majoria de les entrevistes que havia realitzat i publicat en revistes com Campanet o Mallorca Socialista s'estaven perdent. «Són texts que ja tenen prop de vint anys, publicats en revistes que molt poca gent guarda. Per això mateix molts de joves ja no les coneixien i crec que tenen entitat suficient per fer-ne un llibre per mostrar la història de Campanet i de Mallorca en general, perquè jo crec que dins una gota d'aigua hi ha tota la història de l'univers», explicà Ferrà-Ponç.
En el llibre desfilen trenta-cinc personatges singulars que han viscut grans esdeveniments com l'emigració, la Guerra Civil, la guerra d'Àfrica i fins i tot la guerra del Vietnam, que han emigrat a Alger, a Sud-amèrica i a França.
A través d'aquestes històries orals es pot reconstruir a la perfecció el món rural de Campanet, però també les vivències d'una Mallorca on el corrent elèctric va ser una gran novetat; la bicicleta, una revolució i els cotxes, una màquina estranya que quasi ningú no emprava o coneixia; on es feien fins a set quilòmetres a peu d'anada i de tornada per fer feina i on les majors distraccions eren les bregues de cans, els toros amb cans i els balls; i la terra, un dels principals mitjans de vida.
«Això és un fet que la generació de joves actual ja desconeix per complet. Els joves que avui en dia poden llegir aquest llibre ni tan sols no havien nascut quan es feien aquestes entrevistes i se'ls pot descobrir un món que no han conegut gens. No han viscut els canvis i no s'imaginen com era aquest món on el dia s'acabava en fer-se fosc. Crec que aquesta és una de les virtuts principals de l'obra, descobrir aquest món».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.