TW
0

L'Església episcopal dels Estats Units ha quedat abocada a una crisi que pot dividir-la, després de ratificar la designació del reverend Gene Robinson com a nou bisbe de la diòcesi de New Hampshire. Les arrels de la controversia es troben al fet que Robinson es converteix per aquesta confesió al primer bisbe homexual de la història.

La ratificació es va aconseguir malgrat una amenaça del Consell Anglicà d'EUA, que agrupa els sectors conservadors de l'Església episcopal nacional, que va anunciar «una reunió extraordinària» l'octubre per decidir-ne quins seran els futurs passos. Després d'anunciar-se el resultat de la votació, el bisbe de Pittsburgh, Robert Duncan, es va dirigir als seus companys per informar-los que ell i altres membres conservadors de l'Església estaven «consternats». Duncan afegí que la confirmació de Robinson, «una persona sexualment activa fora del sant sagrament del matrimoni», ha violat els preceptes principals de la religió.

La decisió, combatuda pels sectors més conservadors de l'Església anglicana, fou aprovada el dimarts per 62 vots a favor i 45 en contra, després de ser desestimades acusacions de conducta sexual impròpia contra Robinson, de 56 anys, i pare divorciat de dos al·lots, que des de fa 13 anys viu amb el seu company.

Una congregació de laics i sacerdots de l'Església havia aprovat el passat cap de setmana la designació de Robinson, la qual havia de ser ratificada pels bisbes de l'Església episcopal reunits a Minneàpolis. Segons els detractors de Robinson, la confirmació d'un sacerdot que s'ha declarat homosexual com a bisbe de New Hampshire donaria llum verda al nomenament de sacerdots gais en tots els nivells jeràrquics de l'Església.

Aquesta situació podria impulsar-los a considerar la possibilitat d'allunyar-se de l'Església, que veurà reduïts els seus contactes amb altres denominacions cristianes, segons advertiren. Els detractors també recordaren que fa tan sols cinc anys l'Església aprovà una resolució que declarava l'activitat homosexual incompatible amb les Sagrades Escriptures.

El bisbe de Pittsburgh sol·licità la intervenció d'altres bisbes per impedir que Robinson assumeixi el càrrec i demanà que «Déu tingui pietat d'aquesta Església». El bisbe assenyalà així mateix que amb aquest cisma l'Església episcopal d'EUA ha dividit els anglicans no només d'aquest país sinó de tot el món. S'ha d'assenyalar que la votació es postergà dilluns en conèixer-se una denúncia contra Gene Robinson, en la qual se'l acusava de «tocaments» a un dels feligresos.