La «cambra baixa» de l'Església Episcopaliana -membre nord-americà de l'Església Anglicana- va donar suport anit per una majoria de dos terços al nomenament de Gene Robinson com a bisbe de la diòcesi de New Hamshire, que pot ser així el primer bisbe de l'Església Anglicana que ha declarat obertament que és homosexual.
El nomenament de Robinson ha de ser ratificat per la Cambra dels Bisbes, espècie de cambra alta, però els sondeigs informals citats per mitjans dels Estats Units i britànics donen per segura la seva victòria, encara que aquesta votació, que s'havia de dur a terme avui, s'ha ajornat.
Robinson, que va proclamar la seva homosexualitat el 1990, està divorciat, és pare de dos fills i porta 14 anys amb el seu actual company sentimental. El seu nomenament serà un triomf per als defensors dels drets dels homosexuals, després que el juny passat un pastor homosexual britànic que viu en celibat es veié obligat a no acceptar el nomenament com a bisbe de Reading, a causa de l'agre enfrontament sorgit entre faccions de la comfessió anglicana.
No està clar, tanmateix, que les faccions més conservadores acceptin sense abandonar l'Església el nomenament de Robinson, que ja ha rebut fortes crítiques per part de líders religiosos als Estats Units, al Regne Unit i països en desenvolupament d'Àsia i Àfrica.
En una entrevista concedida ahir a l'NBC, el futur bisbe va demanar als conservadors que es replantegin el seu vot. «No hi ha necessitat que ens dividim d'aquesta manera. Vull aquests tipus a la meva església», va declarar, encara que va deixar clar que si els més reacis als canvis abandonen l'Església, el seu buit serà omplert aviat per altres de més disposats a impulsar els drets dels gais. «Del que no s'adonen és que rebrem més gent a la nostra església gràcies a això», va afegir. Sectors liberals de l'Església opinen, tanmateix, que s'està exagerant l'amenaça que suposa aquesta innovació i han recordat, segons la cadena, que molts conservadors han amenaçat abans de trencar llaços amb l'Església Anglicana.
De tota manera, a darrera hora d'ahir es va saber que la votació definitiva s'ajornava perquè havien arribat acusacions contra ell de tocaments i pornografia, tot i que no han volgut donar-se'n més detalls. Si es produeix una divisió entre faccions, correspon a l'arquebisbe de Canterbury, Rowan Williams, decidir quins grups poden continuar pertanyent a l'Església Anglicana.
Pel teòleg Kendall Harmon, portaveu dels conservadors, el nomenament de Robinson és «completament inacceptable des del punt de vista de la doctrina» i «serà una font de profund dolor per a la majoria dels episcopalians i per a milions d'anglicans».
El Consell Anglicà Americà (AAC) també rebutja el nomenament i tem que suposi una ruptura dels episcopalians amb el conjunt de la confessió anglicana, per la qual cosa va apel·lar ahir als bisbes a «confirmar la històrica fe cristiana».
L'Església Episcopaliana té 2'1 milions de fidels als Estats Units i 68 milions a tot el món, especialment a Àsia, Àfrica i Llatinoamèrica. La polèmica per la seva elecció coincideix amb un ampli debat sobre els drets dels homosexuals en el si de totes les esglésies, com també en la vida civil dels Estats Units.
Els avanços judicials en favor dels homosexuals i els intents de legalitzar el matrimoni homosexual a Massachussets han duit el president, George W. Bush, a manifestar-se afirmant que el matrimoni hauria de ser entre home i dona.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.