TW
0

NORMA ROTGER.Palma.
«Durant l'any 2002 es varen gravar i editar, només a Mallorca, una trentena de discs en català. Això són més de tres-centes noves cançons en la nostra llengua». Tenint en compte aquestes paraules de Toni Nicolau, de l'associació Músics per la Llengua, sembla clar que és del tot desitjable que la gent conegui aquests artistes, les seves trajectòries i els seus projectes.

No sempre és així: molts dels que escolten normalment música en català es limiten a interessar-se només per aquells conjunts que més sonen i que fa anys que funcionen. Per conèixer tant els grups que ara comencen com els que estan consolidats i també els que ja han desaparegut, Músics per la Llengua ha creat la pàgina web www.recursoscat.com/musica.

Segons Nicolau, «la iniciativa s'emmarca dins un projecte que l'associació tenia per documentar la música que s'ha anat creant i gravant a les Illes al llarg dels anys», amb l'objectiu que «qualsevol usuari pugui saber quins grups i solistes s'han format aquí, des del primer al darrer».

La pàgina fa només uns mesos que està en marxa i falten encara moltes referències per incloure, però ja es pot trobar informació sobre Antònia Font, Fora des sembrat, Ocults, Biel Majoral, Al-Mayurqa, Música Nostra, Sal de Cocó i Syphosis, entre d'altres.

S'ha fet feina per tal de reunir una informació que els interessats poden consultar de manera ràpida. «Davant la falta de normalització i de normalitat en l'ús de la llengua, crèiem que era necessari que la gent tingués fàcilment a l'abast el tema de la música en català», apunta Nicolau, qui afegeix que «la inèrcia global fa que la majoria de gent sàpiga més què es fa en altres països que al propi».

A la web es poden sentir fragments d'algunes cançons, però Nicolau diu que anima aquells que tenguin qualque treball publicat que «hi entrin i deixin la seva referència». Així, els coordinadors es poden posar en contacte amb els artistes, per incloure'ls-hi oficialment.

El projecte compta amb la col·laboració dels compaginadors de Mallorcaweb i s'espera que rebi el suport de la Direcció General de Política Lingüística, ja que, segons Nicolau, «amb l'anterior director ja havíem quedat d'acord».

Aquesta iniciativa es convertirà en una plataforma de referència per a tots aquells interessats a conèixer els grups i intèrprets que canten o han cantat en català.