El regidor va explicar que «en cap cas no se suspendrà el premi en català», però que la intenció de l'Ajuntament és obrir els Ciutat de Palma al castellà, perquè «el programa que ens va permetre guanyar les eleccions fa una aposta clara pel bilingüisme, amb la qual cosa, hem de començar a aplicar-ho des d'aquí».
Araújo no va voler concretar res més al respecte i explicà a Diari de Balears que «tot dependrà de la disponibilitat pressupostària, però també d'altres factors». Això suposarà la fi d'una llarga trajectòria de premis exclusivament en català instaurada en el 1979, amb l'arribada dels ajuntaments democràtics. En aquell any, el guanyador en la modalitat de novel·la va ser Jaume Santandreu amb Camí de coix, mentre que en poesia l'obra guanyadora va ser Rapsòdia nocturna de Manuel Santos.
Per la seva banda, el coordinador de l'àrea de cultura de l'Ajuntament, Joan Carles Gomis, va explicar que «existeix una ferma voluntat política de tirar endavant amb aquest projecte, però tot ha de passar per la comissió de Govern i està subjecte a les disponibilitats pressupostàries».
Els premis Ciutat de Palma, amb els seus 15.000 euros de dotació en la modalitat de novel·la i amb els 6.000 euros en poesia, són un dels més prestigiosos dels països catalans. La presidenta de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana a les Illes Balears, Antònia Vicens, va explicar a Diari de Balears que «aquesta és una sospita que nosaltres teníem des de feia temps, però no ens pensàvem mai que arribàs a produir-se».
Vicens es va mostrar molt dolguda amb aquest fet i va explicar que «jo no entenc com Catalina Cirer, que és una dona que sempre presumeix de mallorquina i del seu arrelament a la terra hagi pogut consentir un fet com aquest, és indignant, perquè els Ciutat de Palma eren un referent de primer nivell. Premis en espanyol n'hi ha molts arreu, però només en català del prestigi dels Ciutat de Palma n'hi ha ben pocs, es poden comptar amb els dits de la mà».
Si es repassa la llista dels guanyadors d'aquests guardons des del 1979 ençà, es poden veure noms fonamentals de la narrativa i poesia catalana com l'esmentat Jaume Santandreu, Llorenç Capellà, Antònia Vicens, Joaquim Soler, Isidre Grau, Francesca Ensenyat, Miquel Ferrà, Andreu Ribas, Olga Xirinacs, Maria Antònia Oliver, Sebastià Alzamora, Neus Canyelles, Josep Maria Fonalleres, Gaspar Jaén, Andreu Vidal, Miquel Bezares, Josep Maria Llompart, Ponç Ponç o Enric Casassas.
Abans del 79 i en plena dictadura, els guardons també varen premiar nombroses obres en català que suposaren una forta empenta en la carrera d'escriptors com Baltasar Porcel, Gabriel Janer Manila, Guillem Frontera, Jaume Fuster, Jaume Pomar, Bartomeu Fiol, Miquel Àngel Riera...
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.