Per Joan Josep Mas, «és un tema molt interessant amb el qual volem continuar», afirmà. Entre d'altres troballes, a Cala Sant Vicenç un grup integrat per experts arqueòlegs mallorquins i catalans van fer un important descobriment: restes d'un vaixell grec del segle VI abans de Crist. Els investigadors estaven codirigits per Xavier Nieto i Ferran Tarongí. Allà es van trobar monedes d'or bizantines.
La negociació entre les tres parts implicades havia començat «el mes de juny passat», i l'excavació estava prevista per al juliol, que finalitza avui, va explicar ahir Joan Josep Mas. Tot i això, el director insular de Patrimoni assegurà que «el pròxim gener ens posarem amb el conveni perquè el 2004 es pugui dur a terme l'excavació».
El projecte per dur a terme l'excavació subaquàtica a la Cala de Sant Vicenç va ser possible l'any 2002 gràcies a la col·laboració que es va signar entre el Consell de Mallorca, el Museu Arqueològic de Catalunya (MAC), a través del Centre Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), i Caixa de Colonya.
Entre totes tres institucions hi havia «un acord verbal» que finalment no s'ha materialitzat «perquè es va començar a negociar per juny», va dir Mas. Les parts implicades no es van posar d'acord en la redacció del conveni i, segons va assenyalar el nou director insular, el temps se'ls va tirar a sobre. «Jo em vaig trobar el problema damunt la taula», va assegurar Mas. «S'havien fet diversos avantprojectes de conveni i com que no s'arribava a un acord, al final tant el Museu d'Arqueologia de Catalunya com Caixa Colonya varen decidir que enguany no es realitzàs».
Per una banda, el vaixell que seria la base de l'equip investigador havia de venir de Catalunya, del CASC. De l'altra, s'havia de retirar temporalment l'arena que cobreix i protegeix les restes de l'embarcació, unes tasques molt costoses que ja era molt complicat emprendre per les dates.
Maria Antònia Vadell, anterior consellera de Cultura del Consell de Mallorca -departament del qual depenia l'excavació-, havia anunciat el mes d'abril a Pollença, on s'exposaven les peces recuperades (ceràmiques, monedes d'or bizantines, llumetes, entre d'altres peces importants) a l'estiu del 2002, que «aquest estiu tornarem a veure el vaixell dels arqueòlegs enmig de la badia sabent que el que han trobat és un important patrimoni per a Mallorca».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.