El Gran Hotel revisa els seus deu anys de cultura i cent d'història

La Caixa evoca els grans moments del centenari edifici en una mostra

TW
0

P. GIMÉNEZ.Palma.
L'any 1987, un equip multidisciplinar d'artesans professionals iniciava sota la direcció tècnica de l'arquitecte Pere Nicolau la restauració que havia de refer, seguint els mètodes originals que hi emprà el 1903 l'arquitecte Lluís Domènech i Muntaner, el Gran Hotel de Palma. La Fundació la Caixa havia adquirit l'edifici, que patia una forta decadència, per reconvertir el símbol modernista de la ciutat en la seva seu.

En el marc dels actes que commemoren dilluns, dia 28 de juliol, 10 anys de cultura, 100 anys d'història del Gran Hote, s'hi inaugura una sòbria exposició que evoca les circumstàncies que feren néixer la construcció i rememora, a més, les fites principals que han marcat la seva història.

Distribuïda en tres plantes, el primer ambient, Un espai viu, posa un èmfasi especial en el procés que va significar la restauració del Gran Hotel. S'hi mostren peces, esbossos, imatges i eines que testimonien aquest procés. L'ambient també fa una revisió en clau històrica de la vida de l'edifici, amb la projecció d'un audiovisual que repassa des de l'etapa més esplendorosa de la construcció com a hotel de luxe, el 1903, fins a la seva consolidació com un dels principals equipaments culturals de Palma.

Una història de 10 anys dóna títol al segon ambient. Aquí, l'objectiu perseguit ha estat testimoniar les activitats culturals que el centre ha promogut des del 1993. Cartells publicitaris de les millors exposicions que s'hi han duit a terme -prop de 70- tenen el suport de la revisió que en fa un segon audiovisual. S'hi recorden els intel·lectuals que han posat la seva veu en les més de 700 conferències organitzades o en els concerts celebrats, activitats seguides per més de dos milions de visitants.

Les estacions del Modernisme clou la mostra contextualitzant el Gran Hotel en el moviment artístic que es troba a la seva gènesi: el Modernisme. Una selecció d'imatges del fotògraf Serge Brison visita les tendències europees que va generar -l'Art Nouveau, Sezession, i Modern Style, entre d'altres-, mentre que l'audiovisual repassa l'evolució d'aquest moviment a Mallorca.