TW
0


L'historiador Antoni Marimon li ha agafat el gust a escriure llibres a quatre mans. Així ho demostren dues de les seves darreres aportacions a la bibliografia històrica de les Illes Balears: L'autonomia balear (1983-2003), escrita conjuntament amb Antoni Nadal, i El nacionalisme a Mallorca, en col·laboració amb Bartomeu Carrió.

El primer dels texts ha estat publicat per Documenta Balear i és una síntesi molt breu dels principals fets que han marcat la història de la nostra autonomia ara que ha complit vint anys. Ha estat publicat en la col·lecció Quaderns d'Història Contemporània.

El segon dels texts ha vist la llum en la col·lecció La Qüestió Nacional de l'editorial Perifèrics i s'hi fa un repàs al nacionalisme a Mallorca entès en sentit ampli i fins a l'actualitat.

Marimon va explicar a Diari de Balears que «la dificultat de L'autonomia balear ha estat haver d'historiar el temps present i sobretot fer-ne una síntesi tan reduïda. De tota manera, crec que era necessari i útil tenir un material que ajudi la gent a fixar les fites més recents de la nostra història. El que hem volgut és posar una mica d'ordre dins de la realitat viscuda per bona part dels nostres ciutadans».

El principal mèrit que té aquest llibre és que «és un dels primers treballs que valora l'època autonòmica i en fa una síntesi. Hem posat ordre a un període molt ric de la història present».

Pel que fa a El nacionalisme a Mallorca, Marimon explica que «hem fet una anàlisi històrica del moviment nacionalista des dels seus orígens fins ara. Hem vist que a nivell polític sempre és minoritari, amb unes pujades fortes entre el 31 i el 36 i entre el 91 i el 99, però a Mallorca és clau perquè condiciona la tasca de tots els partits polítics. També es veu ben a les clares que el nacionalisme cultural sí que té molts més seguidors que no a nivell polític».