L'Iran sencer plora el final de les siameses Laleh i Laden, que no van poder sobreviure a la complicada operació quirúrgica de separació de 53 hores a Singapur. El president iranià, Mohamed Jatamí, va dirigir un missatge a la nació en el qual va lloar les dues siameses per la seva valentia, «que els va portar a cercar un millor futur» malgrat haver sofert tant.
El president de la Comissió Deontològica del Col·legi de Metges de Barcelona, Joan Monés Xiol, assegurà que la intervenció realitzada pels neurocirurgians a Singapur complí amb tots els requisits ètics i mèdics.
«Els nostres dos ocells -va dir Jatamí en referir-se a Laleh i Laden- han deixat al món el llegat de paciència i tolerància que van suportar durant tota la seva vida». El president iranià va defensar la tasca dels doctors que van practicar l'operació, ja que «no cercaven una altra cosa que donar una millor vida a les dues germanes».
Les dues siameses iranianes van morir dimarts després d'una intervenció quirúrgica sense precedents, en la qual van participar més de cent cirurgians que van intentar infructuosament separar-les a l'Hospital Raffles de Singapur. Laden va morir per una hemorràgia produïda en ser separada de la seva germana i Laleh va finar 90 minuts després per la mateixa causa.
Monés explicà que l'operació «cobrí amb tots els aspectes exigibles des del punt de vista ètic», ja que es realitzà amb el consentiment de les pacients i del comitè ètic de l'hospital. El facultatiu ha indicat que les siameses acceptaren la intervenció malgrat saber «el risc que corrien», fet «molt important ara que se li dóna una prevalència extraordinària a l'autonomia del pacient».
El metge català també ha defensat la professionalitat i competència de l'equip de cirurgians que dugué a terme la intervenció, i ha dit que era «un equip multidisciplinar conegut en el món sencer per la seva bondat i la seva bona fe». Les siameses, segons el metge «estaven en bones mans», tot i que reconegué que el desenllaç era previsible a causa de la gran dificultat de la intervenció».
El premi Nobel de Medicina i Fisiologia Gerald Edelman assegurà que en alguns casos és necessari assumir «riscs» per afrontar situacions com la de les siameses iranianes. Edelman, precisà, que davant un problema d'aquestes característiques és necessari adoptar «una decisió personal», per l'alt risc que suposen aquest tipus d'intervencions.
Molt emocionat, Alirezza Safaian, metge i pare adoptiu de les siameses explicà que «quan viatjaren a Singapur jo sabia que tornarien cadàvers. Tant el meu germà, que és metge a Alemanya, com jo, diguérem a tothom que la separació era impossible». Un metge alemany ja havia rebutjat separar-les quan les germanes tenien catorze anys.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.