TW
0

ANTONI TROBAT.Palma.
La sessió d'avui del curs Autonomia, Democràcia, Autogovern i Centralisme a la Mediterrània Occidenta que s'imparteix a l'edifici universitari de Sa Riera tindrà com a protagonista el professor italià Elio D'Auria. El catedràtic d'història contemporània a la Universitat de Tuschia i expert en el segle XIX, dissertarà sobre la situació de les regions italianes. A més, aprofitarà la seva estada per fer part, amb els seus homòlegs illencs, de les jornades de debat que ha organitzat a Palma la Xarxa d'Història Cultural de la Mediterrània, de la qual ell és també membre.

D'Auria explica que «Itàlia es troba en un moment crucial dins el procés de descentralització que s'encetà amb la constitució del 1948, i que ja concedí un estatut autonòmic a Trentino, la Vall d'Aosta, Sicília i Sardenya». L'estat transalpí està preparant actualment «un fenomen similar a la devolution que el govern britànic ha aplicat a Escòcia,i que té el seu precedent en una reforma competencial impulsada per un ministre de l'anterior govern de l'Ulivo, l'excomunista Bassani».

Per l'italià «no hi ha dubte que la irrupció a l'escena política italiana, els anys 80, de la Lega Norte, una formació de centredreta amb un execrable i demagògic discurs sobre immigració, donà lloc a que quasi tot l'espai ideològic tant d'esquerra com de dreta -a excepció dels neofeixistes d'Alianza Nazionale- es posicioni ara a favor del federalisme».

Així mateix, el professor considera que l'estat porta una línia de compromís, promoció i defensa de les llengües i cultures minoritzades que es troben al territori italià. «Quelcom que va des de l'atenció històrica que sempre s'ha donat als francòfons de la Vall d'Aosta o als parlants d'alemany del Trentino, fins a comunitats tradicionalment manco considerades, com els croates de Trieste, els albanesos de Pulia o els grecs de Calàbria».