P.GIMENEZ.Palma.
De manera ordenada i sense que es produís «cap incident», el nombrós públic que assistí a la jornada inaugural del III Festival Budweiser Isladencanta -unes 5.000 persones- abandonà les instal·lacions del poliesportiu de Sant Ferran. Eren les 02.40 hores de la matinada, quan Iggy Pop deixava l'escenari. Previsiblement, al tancament d'aquesta edició havia de repetir-se la mateixa escena. Després de l'actuació de Primal Scream, el festival cloïa una polèmica edició.
«L'Ajuntament s'ha limitat a emetre el decret, hem estat nosaltres els que hem decidit reduir l'horari». Joan Carles Añíbarro, president de MAC Illa, assumia la responsabilitat de la resolució final adoptada pel Festival. «Ha estat el menys dràstica» possible -fins i tot es va contemplar la possibilitat de suspendre el festival-, després d'haver sopesat «els factors econòmics i de públic». El responsable de l'organització reincidí en la sorpresa que havia ocasionat l'entrega del decret «a les 18.00 hores, sense tenir temps o capacitat de reacció», quan la sol·licitud oficial d'ampliació d'horari «es va sol·licitar dia 26 de juny».
El decret de l'Ajuntament recordant a l'organització de l'esdeveniment, l'Assoació MAC Illa, que havia d'acatar l'Ordenança Municipal de renous i clausurar les activitats musicals a les 0.00 hores no es complí amb tot el rigor. «Per no arribar a l'opció dràstica de suspensió dels concerts» i minimitzar la repercussió a nivell nacional i internacional», el festival decidia escursar, com al primer dia, l'horari deixant fora de programa un dels caps de cartell, «Rinocerôse», i tancant la «Carpa Dance».
Tot i això, MAC Illa haurà de fer front a una denúncia d'ofici i denúncies cursades a instàncies de particulars pel fet d'haver sobrepassat el límit horari que estableix la normativa.
Pel que fa a la llicència d'activitats, Joan Carles Añíbarro aclarí que, «sol·licitar llicència d'activitats no corresponia a MAC, perquè som una empresa privada que lloga un recinte que té un propietari».
Malgrat els problemes de la convocatòria, el president de l'organització es mostrà optimista respecte a futures edicions del festival. «Hem de canviar de lloc i donar a la societat el festival que demanda i que crec que volen les institucions».
La versió sobre els esdeveniments que donava la regidora de Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament, Maria Teresa Jiménez, contrastava en alguns punts amb les explicacions del Festival. Segons Jiménez, l'organització «sol·icità ampliar l'horari de tancament dijous», un dia abans de començar el festival, i «no es va firmar en vista a l'Ordenança que diu que a les 0.00 hores han de finalitzar tots els espectacles a l'aire lliure».
La regidora apuntà que la batlessa, Catalina Cirer, denegà l'ampliació de l'horari per tres motius: «Per les presses, per les queixes ocasionades pels assaigs -centenars de cridades col·lapsaren la centraleta de Sant Ferran la vigília de la inauguració del festival- i perquè havia que preservar el descans dels ciutadans».
D'aquesta forma, una Patrulla Verda de la Policia Local de Palma es desplaçà fins al Poliesportiu de Sant Ferran entorn a les 0.30 hores. Sense ordre d'intervenció, la seva escomesa fou la d'«enregistrar els nivells de renou de la zona i aixecar acta d'incompliment de l'Ordenança». Ahir l'operació es tornava a repetir.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.