IOLANDA PERICÀS.Palma.
La galeria Joan Guaita Art és la protagonista de la desena edició de la Fira Internacional d'Art de Caracas (FIA), que tindrà lloc en aquesta ciutat veneçolana del 9 al 13 de juliol. L'organització de l'acte ha decidit homenatjar la galeria mallorquina, que viatja a Veneçuela amb una exposició individual de l'artista Jesús Soto, One man show.
El galerista mallorquí explicà que enguany es donen una sèrie de circumstàncies que converteixen aquesta cita en un esdeveniment especial. «A banda de la galeria el mestre Soto també rebrà un homenatge. Caracas és la ciutat on va néixer i aquests dies l'artista celebra el seu vuitantè aniversari, i encara continua en actiu», explica Guaita.
En aquest sentit, el galerista explica que la mostra que presenta a Veneçuela està formada per diverses peces de Soto, entre elles les seves darreres creacions i aquelles que «mostren la seva relació amb la cultura europea i, sobretot, amb Mallorca». Així, viatgen a Caracas com a peces destacades la Suite Mallorca i una de les darreres obres de Soto, la Suite Prismas.
Ambdues sèries d'escultures posen de manifest la relació del «mestre Soto amb la mar Mediterrània», explica Guaita i mostren també «la vitalitat creativa de l'artista», que probablement no podrà viatjar a Veneçuela per motius de salut, «tot i que a nosaltres ens encantaria que ho pogués fer».
Les dues suites, juntament amb la resta de peces, permeten observar l'evolució d'un dels més destacats representants del moviment cinètic, «que es diu que nasqué a Veneçuela», explica Guaita. Soto continua fidel a la seva línia dels darrers anys amb una sèrie de peces en què predominen les formes quadrades, els colors bàsics i una alternança de materials opacs i transparents. Soto utilitza com a base de les seves creacions els colors primaris, tot i que a alguna de les seves darreres obres combina únicament «el blanc i el negre».
Guaita, que participa per sisè cop a la fira com a única galeria procedent de l'Estat espanyol, destaca que malgrat la difícil situació política i econòmica de Veneçuela, «és una societat molt implicada en el món de l'art, tant pel que fa als creadors, com als consumidors d'arts». En aquest sentit, destacà que «hi ha una sèrie de col·leccionistes privats que tenen uns magnífics fons d'art i la col·lecció d'escultura pública de la Universitat de Caracas és Patrimoni de la Humanitat».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.