Els curtmetratges seran l'excusa perfecta per convertir el pati de la Misericòrdia en un recinte que acollirà totes les arts, des de la plàstica fins a la música, entre el 25 d'agost i el 7 de setembre, amb una cita prèvia amb el jazz el dia 24 de juliol. Així es va presentar ahir la quarta edició del Festival de Curtmetratges de les Illes Balears, «el segon més important de l'Estat» després del de Televisió Espanyola, segons explicà el seu director, Joan Carles Añibarro.
León explicà que «el taller serà un curs molt intens en el qual esper que facin feina entre dotze i vint persones, i esper que ja duguin una mica de base perquè tot sigui molt més fàcil». A més, va reconèixer que «fer un curt rodó té molta dificultat en si mateix, i encara que sigui un camí per practicar amb vista als llargmetratges, consider que són un gènere en si mateix».
Els motius que avalen aquest rànquing són el gran nombre de participants -hi va haver més de 160 inscrits en l'edició passada- i l'elevada quantia dels premis que s'atorguen, amb un màxim de 6.000 euros en metàl·lic i amb un curs en els tallers internacionals de cinema de San Antonio de los Baños de Cuba.
A banda de la secció oficial nacional, que inclou curtmetratges de ficció, n'hi ha una altra de videoclips musicals. En el primer cas, les cintes poden tenir una durada de 29 minuts i s'han d'haver rodat necessàriament en 35 mil·límetres, mentre que els videoclips només podran durar 10 minuts i poden ser en Betacamp. Així mateix, hi ha una selecció de pantabala balear amb una sola categoria competitiva.
Añibarro va explicar que el termini d'inscripció per a aquest concurs es tancarà a final de mes i després es prepararà l'ordre de projeccció de les cintes. La consellera de Cultura del Consell, Maria Antònia Vadell, manifestà a Diari de Balears que «aquest festival de curtmetratges està plenament consolidat i ara ha arribat el moment de la seva consolidació definitiva. Jo crec, a més a més, que aquest és un concurs en el qual destaca una cosa molt important: que els guardons també tenen una part formativa de primer nivell, amb una estada a Cuba».
Quant a les activitats paral·leles, s'han de destacar dues exposicions, una de fotografies a càrrec de Pep Bonet, guardonat fa poc amb el premi Fotopres d'enguany; i una altra d'Adolf Gil, en la qual el creador del foner del festival -l'estatueta que es dóna als guadronats- mostrarà els seus darrers treballs, en aquest cas de pintura.
Sense cap classe de dubte, una de les activitats paral·leles més esperades serà el curs de guió que impartirà Fernando León Rodríguez, guanyador del Goya 2003 per a la millor pel·lícula iberoamericana amb El Último tren, que va dirigir Diego Arsuaga i de la qual ell és coguionista.
Precisament el seu nom va provocar una confusió important, ja que fins i tot des de l'empresa Fona Artists es facilità als mitjans el currículum de Fernando León de Araona -Los lunes al So. El mexicà s'ho va prendre bé i explicà que «no és la primera vegada que això em passa: fins i tot va sortir en un cartell de la pel·lícula, i no me'n vaig témer fins a arribar a Europa».
León també explicà que en el seu curs es treballarà de manera essencial «la imatge, que consider la part essencial del llenguatge cinematogràfic; com menys paraules hi hagi en un film, més ajudes els actors i la mateixa cinta: tot és molt més fàcil».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.