Els al·lots gaudiren dels tallers creatius de Vidal, Sapere, Uribe i García.

TW
0

P.G.Palma.
«Miró m'agrada perquè és molt imaginari». Amb només sis anys, el maneig del pinzell amb el qual Miquel afronta la seva pintura prova i justifica l'afirmació d'Horacio Sapere: «És el meu alumne més brillant». Miquel només va ser un dels infants que s'aproparen ahir a les creacions i a les idees de Joan Miró a través del taller Acordió, que Sapere impartí a la Fundació Pilar i Joan Miró.

L'assistència del nou regidor d'Educació i Cultura de Cort, Rogelio Araújo, als actes de l'horabaixa confirmà que corren nous temps per a la Fundació Pilar i Joan Miró. Araújo, que hi anà acompanyat per la seva esposa i per la seva filla, valorà de manera positiva la celebració de l'onomàstica de Sant Joan al centre: «Miró volia una Fundació viva i aquesta celebració coincideix amb aquest objectiu».

Però aquesta proposta només era una de les nombroses alternatives a les quals es podia optar ahir. Coincidint amb l'onomàstica de Sant Joan, la Fundació tornà a convocar una altra jornada de portes obertes per acostar-la a tots els ciutadans.

Tallers creatius i literaris, música, espectacles de teresetes i de castells -a càrrec dels Castellers de Mallorca- i exposicions. Petits i grans -prop d'un miler de persones, segons fonts de la Fundació- ompliren de vida tot el dia les instal·lacions. L'entrada al centre, els jardins i els exteriors del taller Sert cediren el seu espai durant el matí a la creativitat dels artistes Marc Vidal, Diana García, Isabel Uribe i l'esmentat Horacio Sapere.

«Curiosament, l'estètica final de les obres que s'aconsegueixen en aquest taller és molt mironiana». La proposta de Marc Vidal, L'ordre i el caos, trobar un petit cosmos, tenia com a objectiu «treballar entorn del tema de la composició», a partir de figures de paper «aconseguides de manera casual». «Crear un ordre, eludir-lo i tornar a crear un ordre distint», com feia el mateix Miró i com miraven de fer Laura, Carlota, Almudena i Jasmine, que s'hi mostraven entusiasmades perquè «estam fent art».

A la porxada de l'edifici de Moneo s'hi senten crits i rialles d'infants. Un gran grup segueix amb interès les històries que s'expliquen en l'espectacle 100% teresetes. El muntatge, de la companyia Teresetes de Migjorn, cedí l'horabaixa aquest mateix escenari al concert que hi oferiren les corals infantils Cincset, Vuitdeu i Onzetretze de les Joventuts Musicals de la UIB.

Seguint l'itinerari, devora del taller Sert, Diana García oferia als petits l'oportunitat de «crear animals fantàstics», mentre que a la terrassa de la cafeteria la música dels Wonderbrass i les danses dels xanquers tractaven de fer més suportable la calor sufocant.

«Aquí aprenem a reciclar fent personatges amb botelles de plàstic i amb espart». Un poc més endavant, Àlvaro i Guille han cercat l'ombra d'un arbre per posar en pràctica allò que els ensenya l'artista Isabel Uribe. «El taller dóna la possibilitat de treballar amb nous materials com el plàstic i l'espart i de descobrir formes noves dins la quotidianitat i a partir del reciclatge», explicà Uribe.

Pendent encara del seu nomenament oficial com a president de la Fundació, Araújo va reconèixer que la gestió de l'entitat exigeix «responsabilitat», i va convenir en la impòrtancia de solucionar el problema de gerència de la Fundació com més prest millor. Segons el regidor, és aquesta «falta de gerència que ha motivat la diferència de criteris». El diàleg i el consens seran les armes d'Araújo per «aconseguir que la població senti que la Fundació és un terreny viu que els pertany».