«Nadal Batle féu de la seva llengua i de la seva terra la seva pàtria»

Llauradó presentà al Centre Sa Nostra la biografia de l'intel·lectual

TW
0

P.G.Palma.
Adjectius com «patriota», «honest», «intel·ligent» i «polèmic» es varen repetir obsessivament com a trets característics del personatge que oculta Els anys incomplets. Biografia pública (1945-1997), el nou llibre de Josep Maria Llauradó.

Va ser Mir qui actuà com a mestre de cerimònies d'una ocasió «que permet recobrar Nadal Batle, a través d'un llibre interessant i verídic», que, en opinió de Mir, trenca amb «la conspiració» que ha volgut silenciar una figura «que mereix tot menys indiferència». Com a «còmplice de conviccions i company d'estudis», Miquel Alenyà recordà la figura del gestor, el científic i el catedràtic, sense obviar les facultats del conversador i el visionari que va fer «de la seva llengua i el seu territori la seva pàtria», abans de donar les gràcies per «fer realitat la biografia d'un home públic, que va deixar la seva petjada a una obra que encara té continuïtat».

L'escriptor i filòsof mallorquí, col·laborador de Diari de Balears, descobrí ahir vespre al nombrós públic que es donà cita a l'auditori del Centre de Cultura Sa Nostra els continguts del seu darrer llibre. Publicat per Documenta Balear, repassa la trajectòria pública «d'una de les figures capdals de la societat illenca contemporània»: Nadal Batle i Nicolau.

El conseller d'Educació i Cultura, Damià Pons; l'escriptor i amic personal de Nadal Batle, Guillem Frontera; Miquel Alenyà, gerent de la Fundació Sa Nostra; i Joan Mir, professor de la UIB i autor del pròleg que acompanya el text de Llauradó es varen asseure amb l'autor per analitzar la trajectòria del protagonista del llibre.

L'enyorança de l'amic va donar pas a l'autor de la biografia. Josep Maria Llauradó, conscient que el protagonista real de la vetllada era el personatge a qui ha dedicat més de dos anys d'investigació, va reconèixer que Els anys incomplets és una biografia amb encerts però «també amb mancances».

Unes mancances que no va compartir Guillem Frontera. L'escriptor tampoc no va passar per alt el que ha representat la figura de Nadal Batle per a la societat mallorquina. Després es va centrar en l'obra de Llauradó, «un llibre que avança pel temps del personatge sense deixar res pels racons», servint-se de la figura per explicar el món que l'envoltava i viceversa. De fet, Llauradó, «amb la potència i densitat de la seva escriptura», selecciona amb precisió els fets i les idees» i recupera «molt del temps, molt del país i molt de Nadal Batle».

Damià Pons tancà l'acte elogiant el laboriós treball de Josep Maria Llauradó entorn de la figura de Nadal Batle, un home «amb un gran sentiment patriòtic i d'adoració per la nostra llengua i la nostra identitat» que, segons Pons, patí les conseqüències «de reivindicar la dignitat de la nostra llengua» i que «optà per un projecte de país a través del coneixement i la cultura». En definitiva, «un home lliure, empresa vital molt atractiva».