L'escriptor Miquel Bezares guanya el premi Miquel de Palol de poesia

Julià de Jòdar va obtenir el Prudenci Bertrana de novel·la

TW
0

S.B./E.P. Palma.
El llucmajorer Miquel Bezares va guanyar ahir el premi de poesia Miquel de Palol, un dels més importants que s'atorguen en català en aquest gènere. L'obra premiada és El convers. El barceloní Julià de Jòdar va obtenir el premi Prudenci Bertrana per la novel·la L'home que va estimar Natàlia Vida i li suposarà un total de 42.100 euros, com a segon guardó més prestigiós darrere del Sant Jordi.

Bezares també va voler destacar que un dels fets més importants del premi és que «el llibre sortirà endavant, ja que n'hi ha prevista una edició conjunta entre 62 i Empúries. Sense aquest guardó, el premi hauria tingut molta més dificultat per veure la llum, i així el lector s'hi acostarà d'una altra manera».

Aquestes dues distincions els acrediten com els guanyadors de les modalitats més importants dels premis literaris de Girona que organitza la Fundació Prudenci Bertrana. El veredicte del jurat es va donar a conèixer en el decurs d'un acte literari que es va celebrar al parc de la Devesa de Girona i en el qual es feren públics altres guardons: el Carles Rahola d'assaig per a Núria Bou per Deesses i tombes.

Mites femenins en el cinema de Hollywood; el Ramon Muntaner de literatura juvenil per a Jordi Sierra i Fabra per L'altra banda del miral; el Cerverí per la millor lletra de cançó per a Miquel Pujadó i el Cerverí pel millor tema, que fou per a Eduard Canimas.

Miquel Bezares va explicar ahir a Diari de Balears que El convers és un llibre que va començar el 1998 i que «ha tingut un llarg procés de gestació». L'integren dues parts de 27 poemes cada una, titulades Introvèrsia i El Convers. «En la primera es parla de l'amor, de l'inici d'una relació i de cada una de les persones que hi ha: el jo, el tu i el nosaltres i les seves relacions de confusió».

En la segona part el llibre es va obrint de cap a l'exterior i hi entren altres elements externs «i entre aquests, allò més destacable és que s'hi introdueix el fet mateix de l'escriptura, que surt des de dins». Bezares també va explicar que «crec que aquest és un llibre formalment reeixit, perquè m'hi he atrevit a fer moltes de coses i experimentacions, fins i tot amb violència en les formes tipogràfiques».

Per la seva banda, Julià de Jòdar va definir la seva obra «com una novel·la d'amors desesperats, d'amors fustrats i impossibles entre una directora teatral i un actor, en ple auge dels Beatles, entre els anys 1965 i 1967». La novel·la es desenvolupa a Barcelona, a la Costa Brava i a la França de l'exili.