Jordi Vilajoana

TW
0


La cultura catalana desembarcarà a Rússia amb un doble programa d'activitats que se celebrarà a les ciutats de Sant Petersburg i Moscou. Els primers actes es faran del 23 al 25 de juny a Sant Petersburg i comptarna amb la presentació de la traducció russa de les antologies poètiques de Maria Mercè Marçal, Olga Xirinacs i Joan Margarit.

La cultura catalana participarà així dels actes del tri-centenari de la creació de la ciutat fundada per Pere el Gran a la desembocadura del Neva. Segons varen explicar fonts de l'Institut Ramon Llull, els organitzadors dels actes, «el programa inclou actes literaris, cinema, conferències, concerts, exposicions, dansa i arts visuals. La selecció aposta per la modernitat i l'experimentació, amb l'objectiu d'atansar el panorama de la cultura catalana al públic rus».

Està prevista que la celebració de les jornades compti amb la presència, dimarts del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana, i del director de l'Institut, Joan Maria Pujals. El programa de Sant Petersburg inclou un seminari i la inauguració d'una exposició sobre Gaudí que serà presidida pel príncep Felip. Daniel Giralt Miracle, que fou comissari de l'Any Gaudí reflexionarà davant un públic especialitzat sobre l'obra de l'arquitectte com a «transgressor de codis».

La resta dels actes que es faran a la ciutat del tsar tindran com a escenari l'Institut de la Literatura Russa de l'Acadèmia de les Ciències de Rússia, que acollirà un concert de la soprano Rosa Mateu, acompanyada per Guerassim Vonkov (piano), director adjunt de l'orquestra del Liceu i Alla Voronkova (violí). Presentaran un repertori que vol sorprendre l'auditori rus amb peces de Granados, Toldrà, Mompou o Albéniz entre d'altres.

La capital de l'estat Rus, Moscou, concentrarà el programa de les II Jornades de Cultura Catalana entre els dies 1 i 4 de juliol. S'iniciaran al Museu Pushkin amb un concert de piano d'Albert Attenelle, professor del conservatori de Barcelona, amb obres de Mompou, Montsalvatge, Albéniz i la suite Cerdanya del compositor occità Deodat de Severac.

El tres de juliol, Manel Borja-Villel, director del museu d'Art Contemporani de Barcelona, parlarà sobre els reptes de l'art actual en la seva relació amb el públic, els artistes i el mercat en un escenari adient, la Galeria Nacional Tretyakov de la capital russa. En aquest mateix centre tindrà lloc, durant tota la jornada, la projecció de la instal·lació Loop, creada per Eulàlia Valldosera, considerada una de les artistes visuals més significatives del moment.

Un altre dels actes més destacats és el concert Les músiques del món, en el qual actuarà la mallorquina Maria del Mar Bonet. La cloenda, el dia 4 al vespre, tindrà lloc al Teatre Hermitage, amb l'espectacle de dansa contemporània Loft a càrrec de la prestigiosa companyuia Nats Nus.