Neix a Antrim, Irlanda, el que serà famós actor de Hollywood Errol Flynn, el gran heroi dels films d'aventures en els anys 1930-1950. No seria una vida molt llarga. Morí als cinquanta anys, a Vancouver, el 15 d'octubre de 1959. Diuen que durant la seva existència, fora de les pantalles, fou també un aventurer, un home inquiet, amb esperit de quixot, però amb la sort de part seva. Abans de ser actor hagué de passar, emigrant als Estats Units, per moltes tasques. Fou pescador de perles, boxejador, cercador d'or...
De fet, la seva bona planta, el dugué a interpretar admirables personatges com el capità Blood, Robin dels Boscos, Gentleman Jim, Don Juan... John Huston hi va saber veure la fórmula més adient en aquella època, és a dir, coratge, destresa i romanticisme. Enriquí, amb els seus films, la cinematogràfica Warner Bros, tant que encara avui totes aquelles pel·lícules són rendibles. Visità Barcelona durant la guerra, el 1937, i els fronts de guerra durant una dotzena de dies, passant per diverses localitats de Catalunya i Aragó, manifestant el seu horror per tanta sang vessada. Anys després, la dècada dels 50, vingué a Mallorca i féu construir una de les seves residències en el barri de Cas Català, un xalet en forma de torre de molí.
Després de mort, moltes coses es digueren sobre la seva sorprenent personalitat. Li adjudicaren mil romanços, tant amb dones fadrines i casades, com amb al·lots adolescents. Per altra banda, un escriptor nord-americà, Charles Higham, l'acusava d'haver estat un espia nazi. Segons aquest autor, el fotògraf de Flynn, el doctor Hermann F. Erben, un home que havia estat a Berlín, connectant amb l'Abwehr, l'organització d'espionatge alemany, i amb la qual treballà, actuant després a Shangai. Això sembla ser cert, però si per una banda veim que Flynn podia tenir aquesta mena d'amics, per una altra res no hi ha que indiqui que seguia les seves passes, traint la seva pàtria d'adopció, els Estats Units. Diu un especialista en la matèria, el doctor Pastor Petit, que «entre els anys 1940-1942 l'FBI desmuntà totes les xarxes d'espionatge nazi en els Estats Units, capturant més de trenta informadors i enllaços. Entre els dies 7 i 10 de desembre del 1941, l'FBI detingué 1.771 agents japonesos de la Kempei. En cap de totes aquestes xarxes aparegué el nom d'Errol Flynn. Tampoc no va aparèixer en les memòries de Philby, Schllenberg, Gehlen, Skorzen y, Cookridge, i tampoc l'esmenten els historiadors Gheysens, Seth, Singer, Farago i Pincher Chapman, puix que cap d'ells ha sospitat mai que Flynn hagués estat espia nazi».
Entre una cosa i altra, la figura de Flynn deixà polèmica.
El que sí és cert, amb la seva presència, contribuí a la fama turística de Mallorca en els anys anteriors al «boom». Per altra banda, l'Espanya de Franco, a efectes propagandístics, es beneficiava, igualment, de les llargues visites de l'actor, fins i tot, quan tothom, a causa del bloqueig internacional, donava l'esquena al que es feia dir «Caudillo».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.